Resfințirea bisericii din parohia bistrițeană Dumbrăveni

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 28 iulie 2013, în a cincea duminică după Rusalii, zi în care se face și pomenirea Sfinților Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. În această zi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei bistrițene Dumbrăveni. Slujba a început la ora 10:00 și a fost precedată de resfințirea locașului de cult, reabilitat în ultimii ani de părintele paroh Alexandru Gherghel.

Resfințirea bisericii a avut loc de la ora 8:30 și a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat și lucrările de restaurare a picturii și a sfințit altarul de vară, construit lângă biserică.

La Sfânta Liturghie au participat mulțime de credincioși din localitățile învecinate și reprezentanți ai autorităților locale. În cadrul cuvântului de învățătură Părintele Mitropolit Andrei a vorbit pornind de la pericopa evanghelică de astăzi despre sporirea în credință și renunțarea la patimi.

La finalul Sfintei Liturghii ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat pe părintele Alexandru Gherghel la rangul de iconom și a oferit primarului Constantin Rusu crucea transilvană. Au fost oferite și diplome de aleasă cinstire consiliului parohial și celor care au contribuit la edificarea bisericii, după cum aflăm de la Radio Renașterea.

Biserica ortodoxă din Dumbrăveni a fost construită între anii 1909-1912. Locașul de rugăciune a fost sfințit în 1981 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Potrivit părintelui paroh Alexandru Gherghel la biserica veche de mai bine de 100 de ani au avut loc de-a lungul timpului o serie de lucrări de renovare. În anul 2009 părintele Gherghel a fost numit aici preot paroh, iar din acel an a demarat un amplu proces de restaurare și înfrumusețare a bisericii, dar și refacerea casei parohiale. Au fost realizate lucrări atât în interiorul locașului de rugăciune, precum refacerea tencuielii, restaurarea picturii, recondiționarea sfântului altar și înlocuirea obiectelor de cult, dar și reamenajarea zonei exterioare a bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente