Resfințirea bisericii din Otlaca Pustă – Ungaria

În Duminica Tuturor Sfinților (19 iunie 2011), pentru Parohia Ortodoxă Românească din Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), din Ungaria, a fost prilej de bucurie și de mare sărbătoare.

În urma finalizării amplelor lucrări de restaurare, atât în interior, cât și în exterior, a avut loc slujba de resfințire a bisericii, oficiată de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi, din cadrul celor două eparhii, dar și din alte părți, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din soborul slujitor a făcut parte Părintele Ion Armași, Secretarul Sectorului de Relații Externe al Patriarhiei Române, un foarte bun cunoscător și un apropiat al comunității ortodoxe românești din Ungaria, iar cu binecuvântarea ÎPS Marc Golovcov, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, a fost prezent Părintele Kirill Tatarka, Secretarul Eparhial. Între clericii veniți din România, menționăm pe Părintele Arhimandrit Clement, Starețul Mânăstirii Săraca și Părintele Profesor Sebastian Ardelean, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, precum și pe Părintele Mihai Blaj, preot paroh la Covăsânț, în Arhiepiscopia Aradului.

Pe lângă lucrările propriu-zise de restaurare a bisericii (constând din refacerea tavanului bisericii și pregătirea pereților pentru executarea picturii, în stil acrilic; înlocuirea pardoselii și montarea unui sistem de încălzire; recondiționarea scaunelor; înlcuirea acoperișului din tablă cu cel de țigle; vopsirea turlei și recondiționarea crucii de pe turlă; tencuirea și zugrăvirea în exterior a bisericii și montarea unei aleii din piatră în jurul bisericii), a mai avut loc și amenajarea unui parc în curtea acestui frumos locaș de cult.

După tradiționala înconjurare a bisericii și sfințirea ei prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, a urmat Sfânta Liturghie Arhierească, la care a participat un număr mare de credincioși, atât din Otlaca Pustă, sau alte parohii românești din Ungaria, cât și din România, din localități înfrățite cu Otlaca Pustă: comuna Salva, din județul Bistrița-Năsăud, în frunte cu Domnul Primar Onul Gheorghe; comuna Petrova, din județul Maramureș, împreună cu Domnul Primar Ion Petrovai; orașul Curtici și comuna Șiria, din județul Arad, care a fost reprezentată și prin Asociația „Boramis”, condusă de Doamna Președinte Segheșan Viorica și din alte părți. La acest eveniment au mai fost prezenți Domnul Călin Cămărășan, noul Consul General de la Giula și Domnul Consul Radu Florea, de la Seghedin, iar Consiliul Județean Bichiș a fost reprezentat de Domnul Vice-Președinte Tolnai Péter. Mass-media românească din Ungaria a fost reprezentată de toate componentele ei: emisiunea „Ecranul nostru” și emisiunea de radio în limba română, ambele de la Seghedin, precum și săptămânalele „Foaia Românească” și „Cronica”, din Giula. A fost prezent, de asemenea Domnul Tiberiu Iuhas, Directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria. Cu ocazia sfințirii, parohia din Otlaca Pustă a primit și un al doilea hram: „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Ocrotitorul Banatului”, pe lângă hramul avut inițial: „Înălțarea Domnului”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost sfințită pisania bisericii, care consemnează pe o placă de granit, câteva date importante despre preoții slujitori și istoricul acestei parohii, cu o vechime de aproape o sută de ani, care și-a început existența prin câteva case, aparținătoare de parohia Otlaca (iar azi Grăniceri), din Episcopia Aradului, s-a dezvoltat până la nivelul unei filii a parohiei Grăniceri și mai apoi a parohiei Chitighaz, din Ungaria, pentru a deveni parohie cu drepturi depline, în anul 1913. Ultima restaurare a acestei biserici fusese făcută în anul 1985.

Ca semn de apreciere pentru sprijinul oferit Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în general, dar și parohiei din Otlaca Pustă, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a oferit Diplome de Excelență Preasfințitului Părinte Episcop-Vicar Paisie Lugojanul, fost cleric slujitor la Otlaca Pustă între anii 2003-2006, Părintelui Ion Armași, Secretarul Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Române, Părintelui Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Parohul Otlacăi Pustă și Domnului Gheorghe Șimonca, Primarul Otlacăi Pustă și Deputat Român în Parlamentul Ungariei, care a avut un rol determinant în câștigarea proiectului european pe baza căruia a fost posibilă renovarea acestei biserici, beneficiind, în această privință, și de sprijinul Asociației Culturale „Mihai Purdi” din Otlaca Pustă, condusă de Doamna Președinte Eva Bocsor Karancsi.

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintele Ion Armași a oferit o cruce de binecuvântare și o Sfântă Eanghelie, în format mare, pentru biserică și o plachetă cuprinzând binecuvântarea patriarhală, pentru Domnul Primar și Deputat Gheorghe Șimonca.

Tot la acest moment festiv al slujbei, Părintele Arhimandrit Calinic Covaci a adus mulțumiri tuturor invitaților de seamă și celor care s-au implicat activ în realizarea evenimentului, oferind în dar plachete aniversare.

Sărbătoarea de la Otlaca Pustă, un fapt cu reale dimensiuni istorice, dacă este luat în considerare numărul redus al credincioșilor ortodocși români din Ungaria și posibilitățile lor, s-a finalizat printr-o agapă comună oferită de Primărie pentru toți invitații și credincioșii participanți și printr-un bogat program cultural, prezentat de artiști din Ungaria și România.

Comentarii Facebook


Știri recente