Resfințirea bisericii din Leșmir

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a resfințit duminică, 18 octombrie 2015, lăcaşul de cult din localitatea Leșmir, filie a Parohiei Porți, după cum informează Arhid. Adrian Onica, Consilier Cultural al Episcopiei. După slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa a oficiat sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult. Alături de Preasfințitul Părinte Petroniu au slujit părintele Dan Haiduc, Protoiereul Protopopiatului Șimleului Silvaniei, părintele paroh Călin Petre, părintele Ioan Iacob de la Parohia Marca, părintele Adrian Medeșan, de la Parohia Cosniciu de Jos și părintele Nicolae Muntean de la Parohia Cutca, județul Cluj.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele diacon Cristian-Ionuț Șandor a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău.

La finalul slujbei, după citirea Hrisovului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit ostenitorilor mai multe diplome de apreciere.

****

Biserica actuală a satului a fost ridicată între 1936-1938 fiind clădită din pământ bătut. Clopotul cel mare al bisericii a fost adus de la o clopotniță din mijlocul satului aflată în paragină, acesta provenind probabil de la o biserică mai veche. Locașul de cult a fost târnosit abia în anul 1978, după ce au fost executate mai multe lucrări de reînnoire. Începând cu anul 2003, sub coordonarea actualului preot al satului, Preacucernicul Părinte Călin Petre, este refăcută în întregime pictura, este înlocuit iconostasul și se execută alte lucrări de înnoire. Lucrările efectuate atunci au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, la 2 octombrie 2005. Începând cu anul 2010 se intervine din nou asupra locașului de cult înlocuindu-se ușa și geamurile, fiind refăcut totodată în întregime acoperișul și turnul bisericii. Au fost făcute de asemenea gardurile și a fost amenajată curtea locașului de cult. Toate aceste lucrări au fost posibile prin dărnicia celor 14 familii de credincioși ortodocși care își duc traiul aici și a altor binefăcători.

Comentarii Facebook


Știri recente