Reşedinţa Patriarhală | Părinţii slujitori ai Catedralei Patriarhale au vestit Naşterea Domnului Patriarhului Daniel

Părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală au vestit Naşterea Domnului Părintelui Patriarh Daniel. Evenimentul s-a desfăşurat vineri în Reşedinţa Patriarhală, când preoții și diaconii au intonat troparul Nașterii Domnului și au interpretat colinde tradiționale.

Aceştia au fost întâmpinați de Patriarhul României care i-a asemănat cu păstorii din Betleem, deoarece mai întâi îngerii din Betleem au vestit Naşterea Domnului, iar păstorii au anunţat evenimentul sfânt şi mare caselor din Betleem.

În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel le-a explicat rolul şi importanța tradiției vestirii Naşterii Domnului pe la casele oamenilor.

Această bună vestire a Naşterii Mântuitorului cu icoana Naşterii este o tradiţie veche şi ea ne arată legătura care există între lăcaşul de cult şi fiecare casă în care locuiesc creştinii ortodocşi. De aceea, această tradiţie este şi o vizită pastorală deodată cu un moment liturgic de binecuvântare prin prezenţa icoanei Naşterii Domnului adusă de preot în casele credincioşilor, a spus Preafericirea Sa.

Întrucât Reşedinţa Patriarhală este casa cea mai apropiată de Catedrala Patriarhală, se păstrează tradiţia ca în ajunul Praznicului Sărbătorii Naşterii Domnului clerul slujitor al Catedralei să vină cu icoana la Reşedinţa Patriarhală. Anul acesta ajunul a fost mai devreme, într-o zi de vineri, pentru că nu se ajunează sâmbăta şi duminica.

În Catedrala Patriarhală sunt oficiate slujbe zilnic ce sunt transmise prin Radio şi Tv Trinitas. În acest context, Patriarhul le-a mulţumit slujitorilor pentru activitatea lor.

Vă mulţumim pentru toată activitatea pe care o desfăşuraţi prin binevestirea Evangheliei în fiecare zi, mai ales că Liturghia din Catedrală şi Vecernia sunt transmise zilnic pe postul de radio şi televiziune Trinitas ale Patriarhiei Române. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască bucuria pe care a dăruit-o îngerilor, bucuria pe care a dăruit-o păstorilor şi să vă ajute să înţelegeţi cât de mult iubeşte Dumnezeu pe cei care răspund iubirii Sale milostive, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Încă din secolul al IV-lea, în Ajunul Crăciunului creștinii ajunau. Tot în acea zi, ei întâmpinau în casele lor pe preoți cu Icoana Nașterii Domnului. În acest mod, preoţii vesteau măritul praznic de a doua zi.

Potrivit tradiției, în această zi preotul, însoțit de cântăreț, merge pe la fiecare gospodărie din parohie cu icoana Nașterii Domnului în mână, cântând, atunci când intră în casă, troparul acestei sărbători, vestind astfel Minunea Nașterii. De asemenea, în Ajun, colindătorii merg pe la casele oamenilor aducând vestea cea bună a Nașterii Domnului, asemenea îngerilor și păstorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii.

Foto Credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente