Republica Moldova: Misiunea Diaconia colaborează cu Ministerul Mediului pentru prevenirea risipei alimentare

Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, alături de Keystone Moldova și Concordia, au semnat joi, 3 martie, un Memorandum de colaborare cu Ministerul Mediului din Republica Moldova având drept scop actualizarea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii pierderii și risipei alimentare.

Acțiunea a fost inițiată în cadrul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” care urmărește să faciliteze dialogul de politici dintre societatea civilă, autoritățile publice și furnizorii de alimente, în scopul eficientizării serviciilor de cantină de ajutor social dedicate grupurilor vulnerabile și prevenirii risipei alimentare.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană își propune să impulsioneze o schimbare generală de comportament privind donarea de alimente și sprijinirea grupurilor vulnerabile prin crearea unei rețele de donare și distribuire a surplusului alimentar către serviciile sociale pentru a asigura sustenabilitatea acestora, inclusiv în situații de urgență.

Conform Memorandumului, în următorii trei ani, părțile vor colabora în vederea îmbunătățirii proiectului de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare și a dezvoltării cadrului normativ pentru reglementarea mecanismului de donare și redistribuire a alimentelor, precizează Diaconia.

Cele trei organizații nonprofit urmează să ofere expertiză Ministerului Mediului la elaborarea cadrului de colaborare intersectorială între autoritățile publice, OSC-uri, prestatorii de servicii de cantină de ajutor social și furnizorii de alimente. De asemenea, acestea vor facilita schimbul de bune practici în baza modelelor statelor membre ale Uniunii Europene și vor elabora un cadru de monitorizare și evaluare bazat pe indicatorii de performanță recomandați de Platforma Europeană pentru Pierderi și Risipa de Alimente adaptat la contextul național.

La rândul său, Ministerul Mediului va dezvolta și implementa politici care să contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030 ale ONU, în special, obiectivele ce vizează eradicarea foametei și asigurarea securității alimentare, gestionarea durabilă a apei și luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului acestora.

Cadrul legal elaborat va permite implementarea unui mecanism inovator de recuperare și redistribuire a surplusului alimentar către serviciile de cantină de ajutor social și grupurile vulnerabile, crescând astfel accesul la alimente a persoanelor afectate de sărăcia alimentară.

Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale”, I.R.M.S. „Diaconia”. Valoarea totală a proiectului este de 1.327.609 EUR.

Misiunea Diaconia, membră a Federației Filantropia, este implicată activ în acțiunile umanitare ale Bisericii Ortodoxe Române pentru refugiații din Ucraina.


Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Pentru refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova poți dona direct pe site-ul Misiunii Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.

Foto credit: Misiunea Diaconia

Comentarii Facebook


Știri recente