Republica Moldova: La Ocniţa a fost oficiată prima liturghie în limba română după jumătate de secol

Pentru prima oară în ultimii cincizeci de ani, în localitatea Ocniţa din Republica Moldova a fost oficiată sâmbătă Sfânta Liturghie în limba română. Slujba a fost prezidată de Episcopul Antonie şi s-a desfăşurat într-un lăcaş de cult amenajat provizoriu într-un vagon.

În oraş există o biserică, însă slujbele sunt ţinute în limba slavonă, fapt pentru care românii din localitate au cerut acces la cultul divin public în română.

„Comunitatea Sfântul Ierarh Nicolae din oraşul Ocniţa a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat”, se menţionează pe site-ul eparhiei.

Cu ajutorul preoţilor din Protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea din Ocniţa a cumpărat un teren, unde urmează să fie construită o biserică în stil moldovenesc.

La propunerea părintelui paroh Sergiu Grosu, Episcopul Antonie a oferit distincţii persoanelor care s-au implicat în organizarea parohiei: Valentin Chilat, fost deputat în Parlamentul R. Moldova, Vitalie Banaru şi dna Valentina Cucier.

Cei evidenţiaţi au menţionat că prin deschiderea acestui sfânt locaş la Ocniţa, „românilor din acest oraş li s-a făcut o mare dreptate”.

„De zeci de ani aşteptă această bucurie ca să se poată ruga în limba maternă. Ei mergeau la slujbe la biserica existentă în oraş, dar este altceva când auzi Sfânta Liturghie în limba ta, în limba română”, se menţionează pe site-ul episcopiei.

Episcopul Antonie de Bălţi a mulţumit părintelui Sergiu pentru osteneală şi jertfă în organizarea comunităţii din Ocniţa şi amenajarea paraclisului.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente