Reprezentantul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă la Reședința Prezidențială a Statului Israel

Ca în fiecare an, astăzi, 29 Decembrie 2011, a avut loc reuniunea reprezentanților tuturor cultelor creștine din Cetatea Sfântă a Ierusalimului la Reședința Prezidențială a Statului Israel, având drept gazdă pe Excelența Sa Shimon Peres, Președintele Israelului. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Părintele Ieronim Crețu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, ne-a precizat Ilie Chișcari, corespondent Basilica în Israel.

După cum ne-a mărturisit Părintele Ieronim, „Reprezentanța Patriarhală a Bisericii Ortodoxe Române este o prezență istorică în Țara Sfântă și de aceea am participat la această recepție, deoarece reprezentanța noastră este introdusă în protocolul de stat al Israelului. Precedenta întâlnire a fost organizată de către Ministerul Turismului, iar următoarea recepție va fi organizată de către Primăria Ierusalimului.”

Evenimentul a început cu un cuvânt al președintelui statului Israel, Shimon Peres, care a adresat un mesaj de felicitare tuturor reprezentanților Bisericilor cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun și Anul Nou, urmat de expunerea realizărilor din anul care se apropie de sfârșit. De asemenea, președintele Peres a chemat toate cultele la rugăciune în această perioadă dificilă din istoria Țării Sfinte și și-a exprimat noi speranțe și planuri pentru noul an 2012. Președintele s-a declarat mulțumit de relațiile existente între Bisericile creștine și statul Israel, declarând: „Este responsabilitatea și obligația noastră ca fiecare religie să aibă libertatea să se închine în Israel și să ne asigurăm că fiecare persoană religioasă poate să se roage Dumnezeului său, are acces la Locurile Sfinte și se bucură de drepturi egale”. De asemenea, Președintele a mai făcut unele referiri la situația politică a Țării Sfinte, în special la relațiile cu palestinienii, spunând că negocierile ar trebui reîncepute odată cu Anul Nou, pentru a se evita războiul și pierderea de vieți omenești.

A mai luat cuvântul și dl. Eli Yishai, Ministrul de Interne al statului Israel, care a declarat că Anul Nou trebuie să fie „momentul în care liderii spirituali să facă un apel la pace și unitate”, deoarece: „liderii spirituali au puterea de a răspândi acest mesaj și de a face înțeles sensul păcii și coexistenței în lume”.

În numele reprezentanților Bisericilor și cultelor creștine, a luat cuvântul Preafericitul Teophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care a vorbit despre pace și înțelegere în Țara Sfântă, chemând și el toate cultele într-o împreună-rugăciune pentru pacea lumii. Preafericirea sa a denunțat orice atac asupra locurilor de închinare din Țara Sfântă, solicitând președintelui Israelului „să ia măsuri împotriva profanării Locurilor Sfinte care au avut loc recent și al căror scop este rănirea libertății cultului și religiei”. A mai adăugat: „Condamnarea puternică pe care ați făcut-o împotriva oricărui fel de atac al Locurilor Sfinte – iudaice, creștine sau musulmane – trebuie să servească drept exemplu de comportament pentru fiecare dintre noi”.

În cadrul recepției invitații s-au felicitat cu ocazia sărbătorilor și au reamintit evenimentele importante din viața Bisericii pe parcursul anului care se încheie. Cu prilejul acestei recepții, Preacuviosul Părinte Ieronim a adresat personal felicitări și urări de Anul Nou reprezentanților Comunităților creștine în numele Patriarhiei Române. Alocuțiunile au fost după câteva intemezzo-uri muzicale dedicate Crăciunului, „menite să unească simțirile și rugăciunile tuturor pentru pacea lumii”, după cum mărturisește Părintele Ieronim Crețu.

La recepție au mai fost prezenți: Patriarhul Latin în Ierusalim, H.B. Fuad Twal; Arhiepiscopul Aris Shirvanian, responsabilul cu relațiile externe al Patriarhatului Armean din Ierusalim; Custodele Țării Sfinte, Pierbattista Pizzaballa; Elias Shakour, Arhiepiscopul de Akko, Haifa, Nazaret și întreaga Galilee al Bisericii Melchite; Arhiep. Lutheran al Țării Sfinte, Mounib Younan, care este și președintele Federației Luterane Mondiale; Mitropolitul Copt al Ierusalimului, Dr. Anba Abraham; Arhiepiscopul Etiopian al Țării Sfinte; Abuna Mattias.

Această reuniune a fost pregătită de vizita protocolară care a avut loc la Așezământul românesc de la Ierusalim cu câteva zile în urmă, la data de 21 decembrie 2011, a unei delegații a autorităților militare israeliene, condusă de Sergentul-major Johnny Kassabri, ofițerul responsabil pentru relațiile cu comunitățile creștine. Dl. Johnny Kassabri a fost, de asemenea, responsabilul cu intrarea delegațiilor oficiale la Sfânta Lumină, cu vizita Premierului României în Cetatea Ierusalimului (23 noiembrie 2011) și cu alte delegații ale Bisericii Ortodoxe Române în Țara Sfântă. În acea vizită s-au discutat diferite aspecte ale statutului Bisericilor din Țara Sfântă și ale relațiilor bilaterale româno-israeliene, precum și planuri de viitor privind organizarea procesiunilor religioase din Ierusalim. Dl. Johnny Kassabri a transmis Preacuviosului Părinte Ieronim Crețu și Bisericii Ortodoxe Române felicitări oficiale cu ocazia Sfintei Sărbători a Crăciunului și a Anului Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…