Reînvierea Bisericii din Albania: 20 ani de la întronizarea Mitropoliților de Berat și Korça

În perioada 18-25 iulie 2018 au fost serbați 20 ani de la un eveniment important din istoria Bisericii Ortodoxe din Albania: Alegerea și întronizarea Mitropoliților Ignat de Berat și Ioan de Korça, dar și a Episcopului Kozma de Apollonia (†2000).

Evenimentele din iulie 1998 au completat procesul de reînviere al Bisericii Ortodoxe din Albania început în 1992 cu alegerea Arhiepiscopului Anastasie al Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii.

Aniversarea evenimentelor a început miercuri, 18 iulie 2018, în Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Berat, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ignat a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Asti de Bylis. Acesta i-a transmis Mitropolitului un mesaj de felicitare din partea Arhiepiscopului Anastasie, notează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Albania.

Mitropolitul Ioan de Korça a serbat 20 ani de la hirotonia în arhiereu în 23 iulie. Cu această ocazie Înaltpreasfinția Sa a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Fan Noli” din Korça.

Momentele aniversare au continuat în 25 iulie cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala „Învierea Domnului” din Korça.

Mitropolitul Andoni de Elbasan a transmis felicitări din partea Arhiepiscopului Anastasie. La final, a fost citit un mesaj de felicitare din partea Președintelui Republicii Albania, Ilir Meta.

Reînvierea Bisericii din Albania

După ce comuniștii au preluat puterea în 1944, iar la conducerea statului albanez a ajuns Enver Hoxha, Biserica Ortodoxă din Albania a devenit țintă a represiunilor. Bisericile au fost închise de autoritățile comuniste, iar preoții au fost aruncați în închisori.

Arhiepiscopul Damian Kokonesi a fost arestat în 1967, la doar un an după alegerea sa, și a murit într-una din închisorile comuniste în noiembrie 1973, la vârsta de 80 de ani.

În data de 22 noiembrie 1967 Albania a fost declarat stat ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală. Conform statisticilor au fost distruse peste 1.600 biserici și mănăstiri.

Refacerea Bisericii Ortodoxe din Albania a început o dată cu venirea la conducere a Preafericitului Părinte Anastasie, ca exarh al Patriarhiei Ecumenice pentru Albania, în iulie 1991.

Mai multe despre Reînvierea Bisericii din Albania puteți afla accesând următorul link.

Foto credit: orthodoxalbania.org

Comentarii Facebook


Știri recente