Reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție

Centrul social-educativ Popasul Iubirii Milostive din Săvinești a găzduit joi, 29 mai 2014, o nouă întâlnire în cadrul Proiectului social-educativ intitulat Cartea Vie, potrivit mmb.ro.

Proiectul, inițiat de părintele paroh Petru Munteanu, se derulează în cadrul parteneriatului între Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești din Protopopiatul Roznov, județul Neamț, și Fundația Solidaritate și Speranță (FSS) – filiala Săvinești. Subiectul întâlnirii a fost reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție și i-a avut ca invitați pe comisarul-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, și pe părintele Adrian Bârgu, preot misionar în cadrul penitenciarului. Evenimentul s-a desfășurat în prezența copiilor asistați de Centrul social-educativ din Săvinești și a părinților acestora. Reintegrarea socială reprezintă un proces care presupune acomodarea persoanelor eliberate la normele societății civile și rezolvarea diferenței dintre ceea ce aspiră și atitudinea comportamentală a acestora. „Când auzim de penitenciar, de închisoare, ne gândim la ceva rău, la oameni care au greșit și au fost sancționați. Marea majoritate a oamenilor care ajung să fie lipsiți de libertate sunt oameni fără educație, sunt oameni care, poate, nu au avut norocul să aibă acces la educație și au abandonat școala foarte devreme”, le-a menționat comisarul-șef Sorin Dîrțu.

„Avem la îndemână cuvântul”

Tinerii aflați în Penitenciarul Bacău provin din familii dezorganizate, o parte dintre ei au părinții plecați la muncă în străinătate și au rămas singuri. Astfel, au intrat în diferite grupuri infracționale. În același timp, mai sunt și tineri care apațin unor familii cu antecedente penale. „Un fost deținut care iese din închisoare și ajunge în societate este respins, iar lumea se ferește de acesta. Și atunci este nevoit să se îndrepte spre grupul care-l acceptă, cel infracțional, reluându-și vechile practici care-l conduc tot spre închisoare”, a mai explicat comisarul-șef, Sorin Dîrțu. Comportamentul societății, atitudinea noastră față de cei care ispășesc pedepse în închisoare ar trebui schimbată. Trebuie să-i privim cu alți ochi, să le acordăm șansa de a se reintegra în mijlocul comunității. „Scopul nostru, ca Biserică, și a celor care sunt implicați în procesul de educație al penitenciarului este acela de a trezi în cel ajuns acolo, starea sănătoasă a vieții. De aceea, ceea ce facem noi, aici, la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”, este exact proiectul acesta, de a trăi „altoiul” vieții cel sănătos, de a urma calea sănătoasă a vieții”, a subliniat părintele Petru Munteanu. Contează modul cum ne adresăm celorlalți, cum le vorbim, după cum a menționat părintele Adrian Bârgu: „Nu degeaba suntem ființe cuvântătoare, suntem expresia lui Dumnezeu și așa cum citim în Sfânta Scriptură că „la început a fost Cuvântul”, iar noi suntem cuvântători datorită faptului că Dumnezeu cuvântă. Noi avem la îndemână cuvântul și fiind de la Dumnezeu, acesta poate mișca „pietroiul” din inimă, să-l dărâme, să-l scoată din sufletul deținuților. Și ei sunt oameni, care-și plătesc greșelile prin pedepsele primite”.

Activități comune în sprijinul deținuților eliberați

După această întâlnire se va demara un proiect pentru susținerea morală a foștilor deținuți, pentru reintegrarea lor în societate. „Reintegrarea deținulor începe din rândul comunității, iar comunitatea se întâlnește în jurul Sfântului Potir, comunitatea sănătoasă. Starea de responsabilizarea este a tuturor. Este ușor să pasăm vina de la unii la ceilalți, dar poate cel care a ajuns acolo, a ajuns și din vina mea, din uitarea mea. Când comunitatea devine responsabilă și se interesează de soarta acestor suflete, atunci intervine solidaritatea”, a mai spus părintele Petru Munteanu. În perioada următoare se vor derula diverse activități, prin proiectul inițiat între Parohia „Sfinții Voievozi” și Penitenciarul Bacău, care să-i privească pe deținuți atât în perioada de detenție cât și în perioada imediat următoare după punerea în libertate. „Colaborarea noastră cu părintele Munteanu are deja o vechime de trei ani. Această colaborare s-a concretizat în vizite ale părintelui la Penitenciarul Bacău. Și noi am venit la Săvinești, astfel că, treptat, s-a creat o relație sănătoasă. Continuăm colaborarea cu acest proiect de reintegrare socială a deținuților”, a declarat comisarul șef, Sorin Dîrțu.

Comentarii Facebook


Știri recente