Reinserția socială a persoanelor fără adăpost, dezbatere la Centrul social Sfântul Vasile din Craiova

Asociația Vasiliada, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, a organizat ieri, 21 iulie 2014, la sediul Centrului Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, dezbaterea pe tema „Reinserția socială a persoanelor fără adăpost”.

După cum a precizat Gabriela Popescu, evenimentul a fost organizat cu scopul creșterii gradului de conștientizare a problematicii persoanelor fără adăpost și mobilizarea comunității locale pentru diminuarea acestei probleme sociale. În cadrul dezbaterii au fost prezentate exemple de bună practică în reinserția persoanelor fără adăpost pe piața muncii.

„Un alt aspect important dezbătut în cadrul întâlnirii a fost acela privind rolul parteneriatului pentru reinserția socio-profesională a persoanelor fără adăpost. O împreună-lucrare a instituțiilor cu atribuții în domeniul social poate dezvolta cadru adecvat pentru incluziunea socială a persoanelor fără adăpost din Craiova”, a precizat diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul așezământului social.

Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” este un așezământ social ce oferă un complex de servicii sociale structurate în așa fel încât să răspundă tuturor nevoilor sociale ale acestor persoane, crescând astfel șansele lor de incluziune socială. Serviciile centrului sunt structurate astfel încât să răspundă atât nevoilor de bază ale beneficiarilor, precum lipsa unui adăpost și a hranei zilnice, pana la dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare interpersonală, dezvoltarea unui set de abilități practice pentru viață, urmată de pregătirea acestora pentru integrarea pe piața muncii (calificare profesională, mediere pentru obținerea unui loc de muncă și consiliere pentru păstrarea locului de muncă). Centrul „Sfântul Vasile” este singurul așezământ social destinat persoanelor fără adăpost din Craiova și funcționează de cinci ani în baza unui parteneriat între Asociația Vasiliada, Consiliul Local al Municipiului Craiova și Arhiepiscopia Craiovei.

„Am 25 de ani și locuiesc la Centrul „Sfântul Vasile”. Aici am fost ajutat să am unde să locuiesc, să mă hrănesc, să am în jurul meu oameni care să mă ajute să mă integrez în societate, să am posibilitatea de a-mi cunoaște drepturile și obligațiile, să am ajutorul unui asistent medical, să am un psiholog cu care pot vorbi aproape tot ce mă frământă, să fiu îndrumat spre credință. De patru luni am fost ajutat să obțin un loc de muncă. Este primul pas spre a reuși în viață”, a spus unul dintre beneficiarii Centrului.

În anul 2014, peste 83 de persoane au beneficiat de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistență medicală, consiliere socială; 18 persoane au beneficiat de sprijin pentru obținerea actelor de identitate sau de stare civilă; 56 de persoane au beneficiat de consiliere profesională; 13 persoane au beneficiat de mediere în vederea obținerii unui loc de muncă și 8 persoane au fost reintegrate pe piața muncii.

Comentarii Facebook


Știri recente