Regina Mamă Elena a fost pomenită la Mănăstirea Cernica

Luni, în a doua zi de Paști, s-au împlinit 125 de ani de la nașterea Reginei Mamă Elena, bunica Majestății Sale Margareta. Cu acest prilej, Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu au participat la slujba de pomenire a suveranei oficiată la Mănăstirea Cernica.

Parastasul a fost oficiat de părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, iar răspunsurile de la strană și cântările au fost interpretate de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București, sub conducerea Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă.

Regina Elena s-a născut în 3 mai 1896 la Atena, cu rangul de Principesă de Grecia și Danemarca. A fost fiica cea mare a Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia de Prusia.

„Rudele mamei se gândeau mai mult decât toți oamenii pe care i-am cunoscut la Dumnezeu. Nu știu cum să spun mai bine, ei erau legați de viață, dar nu prin bunuri materiale, ci prin credința lor”, își amintea Regele Mihai într-un interviu acordat scriitorului Mircea Ciobanu.

Regina Elena s-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea în 1921. În perioada 1924-1930 a fost Regentă a Tronului, iar în anii tulburi care au urmat a fost mult timp despărțită de fiul ei.

Îndepărtată din România de Regele Carol al II-lea, a locuit timp de patru decenii la Vila Sparta din Florența, unde Regele Mihai își petrecea vacanțele de vară.

Regina Elena primit titlul de „Drept între popoare” pentru salvarea evreilor de la deportarea în lagărele de exterminare naziste.

În același interviu acordat scriitorului Mircea Ciobanu și publicat în volumul Convorbiri cu Regele Mihai I al României, Regele Mihai spunea despre mama sa, Regina Elena:

„Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărţi de teologie.”

În 2019, suverana a fost reînhumată în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, Necropolă Regală, alături de fiul său, Regele Mihai, și conform dorinței acestuia.

Vezi și:

Foto credit: Daniel Angelescu

Comentarii Facebook


Știri recente