Catedrala Arhiepiscopală din Buzău | Invitați de marcă la concertul tradițional de colinde

Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale Înălțarea Domnului din Buzău, dirijată de Diac. Gianin-Cristian Oprea, a susținut, luni seară, 19 decembrie 2016, tradiționalul concert de colinde, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. La ediția din acest an a fost invitat și Corul de cameră Accoustic din București, dirijat de domnul Daniel-Nicolae Jinga, care are o bogată activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate. Prestația celor două formații corale i-a încântat pe buzoienii veniți în număr mare la noua catedrală din municipiu.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de preoți și numeroși iubitori ai muzicii corale, după cum ne-a transmis Domnul Dragoş olteanu, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul a precizat că aceste frumoase colinde românești, la care s-au adăugat câteva piese și din repertoriul internațional, au darul de a ne face să trăim în profunzime bucuria comuniunii cu Hristos, Pruncul dumnezeiesc, Care, deși S-a născut în urmă cu mai bine de două milenii, în peștera Bethleemului, Se naște, duhovnicește, an de an, și în ieslea sufletelor noastre.

Perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului ne oferă posibilitatea de a primeni, prin post și rugăciune, cămara sufletului nostru, pentru a-L primi cu bucurie pe Dumnezeu Cel neîncăput. Așa cum se spune într-un frumos colind, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu «a coborât pe o scară de argint» – înțelegând, prin această metaforă, pe însăși Maica Domnului – a devenit Om, sub chipul plăpând și zâmbitor al unui prunc, ne-a învățat, apoi, cum trebuie să ne trăim viața pământească, în armonie cu poruncile Sfintei Evanghelii, în ascultare de Sfanta Sa Biserică și cu iubire față de semenii noștri, mulțumindu-I cu recunoștință Părintelui ceresc pentru cel mai prețios Dar oferit omenirii: Hristos Domnul, Mântuitorul lumii, a mai menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a luat ființă la inițiativa și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Este o formație tânără, care înregistrează în prezent trei ani de funcționare. Principala activitate a coralei este cea liturgică, ce se desfășoară în Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, unde formația poate fi ascultată, în fiecare duminică și la praznicele împărătești, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Corul de cameră Accoustic a fost fondat în primăvara anului 2001, din dragostea câtorva tineri pentru valorile muzicii corale românești. Acest cor are scopul declarat de a promova muzica de generație, ce se găsește la granița dintre conceptul clasic și stilul modern. Este format din 35 de tineri, care și-au propus să transmită mai departe, peste generații, arta corală românească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…