Reflecţie Basilica la 11 ani: Este binele de ştiut?

Mai este binele de ştiut, de mediatizat? O întrebare pertinentă în contextul în care binele face rareori obiectul unei ştiri, conform cunoscutei sintagme „good news, no news”.

Aşa suntem noi oamenii atraşi de titlurile care ne aduc în faţă subiecte negative de parcă ne hrănim uneori cu necazul şi suferinţa aproapelui. Ne hrănim şi ne facem un deserviciu de cele mai multe ori, pentru că orice consumăm, chiar şi în materie de ştiri, îşi pune amprenta asupra noastră.

Exact ca în proverbul acela: spune-mi cu cine te aduni, ca să îţi spun cine eşti.

Încă de la înfiinţare, Agenţia de ştiri Basilica şi-a asumat acest rol de a mediatiza în general binele. Unii vor spune că suntem părtinitori şi nu mai este vorba de jurnalism. Da, este mai mult decât atât. Noi clar ne dorim să nu fie doar un act jurnalistic, ci şi unul formator.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale jurnalismului este acela de a informa. Total de acord, însă Agenţia de ştiri Basilica a ales să filtreze foarte bine informaţia încât să informeze şi să formeze.Având principii fundamentate pe Evanghelie, am ales să mediatizăm „binele de ştiut”, fără să refuzăm existenţa aspectelor negative din societate.

Asta nu înseamnă că nu cunoaştem realitatea din jurul nostru, din contră o cunoaştem suficient de bine încât dorim să scoatem în evidenţă lumina şi nu întunericul.

Cu ce ar ajuta dacă am promova şi aspectele negative?

În orice domeniu există exemple bune şi mai puţin bune, fie că vorbim de preoţi, medici, judecători, poliţişti etc. Noi am ales să vedem binele din fiecare domeniu şi să mediatizăm aspectele pozitive, iar pe cele negative să le lăsăm deoparte.

Suntem siguri că există numeroase canale media care le prezintă în detaliu pe cele negative, astfel încât nu ne temem că prin mediatizarea noastră axată doar pe aspectele pozitive societatea românească va fi mai puţin informată.

Revenind, considerăm că binele trebuie ştiut! Nu spunem că răul trebuie ascuns, ci doar că binele trebuie mediatizat mai mult.

Foto credit: Compoziţie Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente