Recunoştinţă pentru sprijinul acordat românilor din Bavaria

În seara zilei de 5 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, i-a acordat Episcopului luteran de Bavaria, dr. Heinrich Bedford-Strohm, Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, pentru sprijinul acordat comunităţilor ortodoxe româneşti din landul bavarez, informează Ziarul Lumina.

Evenimentul s-a desfăşurat după slujba Vecerniei, oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ a Centrului Bisericesc din München, Germania, de către Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. „Momentul festiv a fost prilejuit de invitaţia adresată Excelenţei Sale, dr. Heinrich Bedford-Strohm, Episcop luteran de Bavaria şi preşedinte al EKD-ului (Bisericii Evanghelice din Germania), de a participa la slujba ortodoxă de seară şi de a primi înalta distincţie a Mitropoliei noastre. La sfârşitul Vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a prezentat pe scurt situaţia românilor ortodocşi din Germania, unii dintre ei având o pregătire foarte bună şi care şi-au găsit în Germania o a doua patrie. Mulţi dintre cei sosiţi în Germania, înainte sau după Revoluţia din 1989, provin din familii mixte, fiind căsătoriţi cu saşi şi şvabi. Astfel, pastoraţia acestor familii mixte reprezintă un specific pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române din Germania. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a vorbit şi despre poziţia Bisericii noastre din Germania, landul bavarez fiind primul care a recunoscut Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord statutul de «Corporaţie de drept public». De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a amintit şi de relaţiile foarte bune dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Luterană din Germania, între care există un dialog oficial începând cu anul 1979. Pe lângă contribuţia adusă la prosperitatea Germaniei, Înaltpreasfinţia Sa şi-a manifestat convingerea că rolul românilor ortodocşi din Germania este şi acela de a da o mărturie vie despre spiritualitatea şi evlavia ortodoxă“, ne-a relatat pr. Alexandru Nan, protopop de München.

Ceremonia de conferire a Ordinului „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ a fost precedată, potrivit protocolului, de citirea de către Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul a elogiului (Laudatio), alcătuit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim şi adresat Episcopului Heinrich Bedford-Strohm. În acest cuvânt au fost amintite începuturile Mitropoliei româneşti din Germania şi situaţia ei actuală, s-a făcut referire la contribuţia Bisericii Luterane la achiziţionarea, în capitala Bavariei, a terenului pe care se va construi o biserică ortodoxă românească de tradiţie bizantină, o Reşedinţă episcopală, o mănăstire şi un centru comunitar pentru românii ortodocşi. Totodată, a fost subliniat şi faptul că Episcopul Bedford-Strohm susţine printr-un efort continuu valorile creştine şi contribuţiile sociale ale Bisericilor într-o lume pluralistă.

Comentarii Facebook


Știri recente