Reconstrucția bisericii de la World Trade Center începe în 2013

Prăbușirea celui de-al doilea turn World Trade Center în fatidicul septembrie 2001 avea să producă distrugerea micuței biserici ortodoxe grecești (foto) din centrul financiar al New Yorkului. La capătul a 10 ani de stăruință, s-a obținut reconstruirea ei pe un amplasament apropiat celui inițial.

Clădirea în sine fusese la origine construită în scopuri laice, pe la începutul secolului al XIX-lea. Mulți ani mai târziu, în 1922, ea va găzdui recent înființata biserică a imigranților ortodocși de origine grecească și va purta hramul Sfântului Nicolae. Poziția sa, în plin centrul orașului, într-o zonă foarte populată, a transformat-o repede într-un reper nu doar pentru cei originari din Grecia, dar și pentru aceia aflați prin preajmă, cu slujba și în trecere, credincioși și necredincioși.

Se mândrea cu donația făcută de însuși țarul Rusiei imperiale, Nicolae al II-lea, care cuprindea odoare sfinte: moaștele Sfântului Nicolae, ale Sfintei Ecaterina și ale Cuviosului Sava cel Sfințit. După 11 septembrie 2001, nimic din acestea nu a mai putut fi recuperat din moloz, doar câteva icoane și obiecte de cult, destul de zdrențuite.

Turnul 2 World Trade Center a făcut praf, în cădere, micul lăcaș de cult, singura clădire de acest fel care a fost distrusă de atacuri. Nici o persoană nu și-a pierdut însă viața cu această ocazie. Rămași sub cerul liber, părintele paroh și mica comunitate ortodoxă – numără cam 70 de familii – au fost nevoiți să țină slujbele la Catedrala ortodoxă grecească din Brooklyn.

Zidirea unei noi biserici parohiale

În planul de reconstrucție a complexului World Trade Center a fost înscrisă și zidirea unei noi biserici parohiale. După destule tergiversări și strădanie de punere în acord, autoritățile locale împreună cu reprezentantul Arhidiocezei Ortodoxe Grecești din America au semnat actul de renaștere al vechii parohii de la World Trade Center.

Biserica ar urma să fie amplasată destul de aproape de vechiul sediu, în zona Liberty Park. În planurile inițiale se includea și găzduirea în aceeași clădire a unui muzeu comemorativ a victimelor de la 11 septembrie. Construcția propriu-zisă ar costa câteva zeci de milioane de dolari, iar autoritatea portuară a New Yorkului urmează să doneze terenul. Acesta se află deasupra unei proiectate parcări subterane și va fi acoperit de o platformă rezistentă la atacuri cu bombe, parte din strategia de securizare a zonei. Peste ea se va înălța biserica ortodoxă, care rămâne integral în spezele arhidiocezei grecești.

Începerea construcției este preconizată pentru 2013, fiind legată de operațiunile de pregătire a suprafeței și a subteranei, pentru a se preveni o eventuală surpare în caz de atac. Biserica se va învecina cu un centru laic de comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2011.

(Articol publicat în „Ziarul Lumina de Duminică”, Ediția din data de 27 noiembrie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…