Recepţia picturii bisericii parohiei „Sf. Antonie cel Mare” din Lucca, Italia

Joi, 23 octombrie 2014, la prăznuirea Sf. Sfinţit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului, episcopul Ierusalimului, a avut loc recepţia lucrărilor de pictură efectuate în biserica parohiei Sf. Antonie cel Mare din Lucca, informează episcopia-italiei.it

La acest ceas de împlinire pentru parohie, am avut bucuria de a-l avea alături pe întâistătătorul eparhiei, Prea Sfinţitul Părinte Episcop Siluan. De asemenea, a venit de la București, ca delegat al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, maestrul Grigore Popescu, însoţit de maestrul Emil Stoica, cel care a condus echipa care a pictat biserica parohiei.

Primul cuvânt i-a apartinut maestrului Grigore Popescu, care și-a exprimat bucuria de a găsi în Italia o biserică învestmintata cu pecetea Ortodoxiei – într-o formă atât de curată, cu atât mai mult cu cât biserica S. Anastasio este monument istoric, atestat prima dată în anul 843, deci cu 211 ani înainte de Marea Schismă, și existând în forma actuală din sec. al XII-lea (faţada) respectiv al XV-lea (corpul bisericii). După aceea, s-a făcut referire la considerentele de ordin tehnic, lăudându-se felul în care s-au combinat culorile picturii, armonia întregului ansamblu, dar și ingeniozitatea cu care s-a acomodat pentru pictura bizantină un spaţiu de factură occidentală.

A urmat maestrul Emil Stoica, care a accentuat legătura creată cu comunitatea parohiei Lucca pe timpul execuţiei picturii – simţindu-se ca unul „din familie”, mulţumind tuturor pentru implicare și exprimându-și bucuria de a fi din nou în mijlocul celor de aici.

În calitate de gazdă, am făcut un scurt pasaj cronologic al momentelor importante de pe parcursul lucrului (începând cu primul gând de a picta biserica venit în 2007, odată cu montarea catapetesmei și continuând cu toate demersurile făcute până la obţinerea autorizaţiei finale din 16 iunie 2011), precum și o trecere în revistă a etapelor în care s-a pictat efectiv biserica între 4 iulie 2011 și 24 aprilie 2013. Am mulţumit tuturor pentru sustinere și Prea Sfinţitului Părinte Episcop Siluan pentru binecuvântarea dată și pentru încurajarea de a duce la bun sfârșit lucrul odată început.

Ultimul cuvânt l-a avut Prea Sfinţitul Siluan, care a ţinut în mod deosebit să fie prezent la recepţionarea lucrărilor de pictură. Prea Sfinţia Sa a mulţumit maestrului Grigore Popescu care avenit de la București pentru a împlini această rânduială de incheiere oficială a picturii; de asemenea, a multumit maestrului Emil Stoica pentru munca depusă împreună cu echipa sa la înfrumuseţarea acestui locaș de cult. Trebuie amintit ca biserică din Lucca rămas în istoria Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei ca locul în care s-a întronizat primul episcop ortodox român pentru Italia, la 8 mai 2008. Nu în ultimul rând, s-au adus mulţumiri credincioșilor parohiei și preotului paroh care s-au jertfit pentru a vedea împlinită această lucrare de înfrumuseţare a bisericii. Ultimul gând al Prea Sfinţiei Sale a fost acela că, de acum, ”mireasa este pregătită de sfinţire”.

A participat la acest eveniment și don Mauro Lucchesi – vicar pastoral și delegat pentru ecumenism – ca reprezentant al Arhiepiscopului Italo Castellani din Lucca (care, din motive obiective nu a putut fi prezent -, plecat fiind în Brazilia pentru canonizarea unei călugăriţe lucchese). În intervenţia avută, don Mauro, care este și rectorul domului din Lucca, a făcut o comparaţie, afirmând că domnia sa slujește într-o biserică în care sunt foarte multe pietre frumos sculptate, însă aici, în biserica parohiei , găsește într-adevăr liniștea pe care i-o dau picturile bizantine.

În încheiere, s-a săvârșit o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revarsate asupra parohiei! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Comentarii Facebook


Știri recente