Raport îngrijorător al Campaniei de prevenire a cancerului de col uterin: 50% din paciente prezintă afecțiuni

Raportul Campaniei de Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de col uterin derulat de medicii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti și voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este unul îngrijorător: jumătate dintre pacientele supuse testului Babeș-Papanicolau prezintă diverse afecțiuni.

24 din 49 de femei supuse testului Babeș-Papanicolau din localitățile ilfovene Gruiu și Otopeni prezintă diverse afecțiuni care necesita colposcopie și/sau tratament ginecologic de specialitate si monitorizare la 1 și 3 ani.

De asemenea, din totalul de 134 beneficiare ale campaniei din județul Ilfov, 54 prezintă diverse probleme de sănătate.

Coordonatorul grupului de voluntari care sprijină logistic campania de prevenție, Dănuț Prună, a subliniat că „statistica sumbră arată utilitatea campaniei derulate” și că ar fi benefică „o eventuală reproducere a sa la nivel național”.

Campania s-a desfășurat în zonele considerate defavorizate din punct de vedere medical din județul Ilfov.

Este vorba de leziuni care pot fi tratate

Dr. Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului Screening din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, a spus că este important ca aceste afecțiuni să fie tratate din timp.

„Rezultatele de până acum indică faptul că sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate. Nu este indicat să se ajungă la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costă foarte mult, suferința este foarte mare. Leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical, astfel încât să obțină rezultate foarte bune în timp”, a avertizat dr. Prunoiu Virgiliu.

Sâmbătă, 16 iunie 2018, va avea loc o nouă ediție a Campaniei de Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin în localitatea Glina, județul Infov.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto credit: voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente