Rânduieli liturgice speciale de Bobotează

Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută în popor sub numele de Bobotează, se prăznuiește în ziua de luni, fapt care implică mai multe modificări în cadrul rânduielilor liturgice ce se oficiază în ajun și în însăși ziua praznicului, informează Ziarul Lumina.

Părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ne-a spus că, potrivit Tipicului cel Mare al Sfântului Sava cel Sfințit, duminică, în ajunul Bobotezei, se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar luni, în ziua praznicului Botezului Domnului, se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această rânduială specială se păstrează în anii când ajunul Bobotezei cade în zilele de sâmbătă sau duminică. În celelalte situații, când data de 5 ianuarie cade în zilele de luni până vineri, în această zi se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, iar în ziua Bobotezei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Ajunul Bobotezei, în orice zi a săptămânii ar cădea, este zi de post, la fel ca în ajunul Nașterii Domnului.

La Catedrala patriarhală din București, pe 5 ianuarie va fi oficiată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia se va face și Sfințirea cea mare a apei, după cum a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei. Tot duminică, de la ora 16:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei praznicului Bobotezei.

Luni, 6 ianuarie, la Catedrala patriarhală va fi săvârșită Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia se va face Sfințirea cea mare a apei. Slujba Sfințirii celei mari a apei se săvârșește de două ori pe an, în ajunul și în ziua praznicului Bobotezei. Sfințirea cea mare a apei se oficiază în ziua praznicului de regulă în afara bisericii, la un izvor sau la o apă curgătoare, unde au fost pregătite din timp o masă cu sfeșnice și vase cu apă curată pentru a fi sfințită. La finalul slujbei, când se cântă troparul și condacul sărbătorii, credincioșii sunt stropiți cu apa sfințită. „Fiecare creștin ortodox trebuie să ia din Agheasma Mare de la Bobotează și să o păstreze într-un vas curat și la loc de cinste. Se gustă din aceasta pe nemâncate și cu multă cuviință în zilele de ajunare și de post sau la sărbători mari, după ce venim de la biserică, atunci când nu ne împărtășim. Credincioșii gustă din Agheasma Mare timp de 8 opt zile în șir, începând din ajunul Bobotezei, până la încheierea praznicului, adică până la 13 ianuarie”, ne învață Catehismul Ortodox.

Foto: Arhivă 2013

Comentarii Facebook


Știri recente