Râmnicu Vâlcea | A șasea ediție a seminarului dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei

La Centrul eparhial din Râmnicu Vâlcea a avut loc sâmbătă, 27 mai 2017, Seminarul Icoana – Rugul aprins al isihasmului carpatin, dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei.

Evenimentul, ajuns la a șasea ediție, s-a desfășurat în Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Scopul manifestării este de a reuni în dezbatere, ucenici ai părintelui Ghelasie, oameni care l-au cunoscut, preoţi şi credincioşi interesaţi de viaţa şi învăţăturile marelui duhovnic de la Frăsinei.

Între participanți s-au aflat Florin Caragiu, directorul Editurii Platytera, Arhim. Hristofor Bucur, Protos. Varsanufie Gherghel, Ierom. Valerian Pâslaru, Prof. Gheorghe Mustață, Maria Ploae, Manuela Hărăbor, Pr. Costin Butnar.

Pr. Ștefan Zară a transmis cuvântul IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, intitulat Avva Ghelasie de la Frăsinei – o icoană contemporană a isihasmului românesc, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările seminarului și a evidențiat lucrarea duhovnicească a Părintelui Ghelasie.

Cuviosul Ghelasie de la Frăsinei prin viața sa deosebită a întărit toate coordonatele monahismului românesc, ucenicind pe lângă pustnici cu viață deosebită, contemporani nouă, precum Cuviosul Arsenie Praja, și născând la rândul lui foarte mulți ucenici, spre trăirea autentică în monahismul românesc, pe care cuviosul deseori îl numea carpatin, a transmis ierarhul.

Viața creștină autentică este reprezentată de  lupta permanentă pentru dobândirea Împărăției cerești, prin transformarea duhovnicească a omului, spre creșterea lui de la chip la asemănarea cu Dumnezeu. Această transformare se realizează cu mult efort, dar mai cu seamă cu ajutorul Preabunului Dumnezeu prin mijlocirile  sfinților, bineplăcuții Săi, a precizat IPS Varsanufie.

Cuvioșia sa a fugit de lume, însă a iubit cu putere de nedescris oamenii, purtându-i în rugăciunile sale și povățuindu-i cu timp și fără timp. Puțin dintre cei care locuiesc în afara mănăstirii știu că viața unui monah înseamnă jertfă necontenită, rugăciune fără sfârșit, nu numai pentru cei de lângă tine, ci pentru lumea întreagă. Monahul neavând avere, singura milostenie pe care poate să o facă este rugăciunea, a adăugat Chiriarhul Râmnicului.

În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului, Memoriile unui isihast. Filocalie carpatină (I),  al Ierom. Ghelasie apărut la Editura Platytera, care conține și varianta audio în lectura actorilor Maria Ploae și Damian Oancea.

Comentarii Facebook


Știri recente