În cadrul programului de mentorat „Rămâneţi în şcoală!” voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului i-au consiliat vineri pe cei 20 de elevi ai Centrului de zi George Călinescu din Capitală în privinţa alegerii unei meserii de viitor.
Motto-ul campaniei a fost: „Fără scoală, să nu aștepte nimeni, nici părinți buni, nici fii buni, şi prin urmare, nici stat bine organizat şi bine cârmuit şi păstorit”– I. Heliade Rădulescu
Profesionişti în domeniile medicină de urgenţă, economie, management, inginerie şi coafor le-au vorbit elevilor despre ceea ce presupune meseria lor și le-au prezentat etapele profesionale parcurse de ei. De asemenea, au încercat să le insufle elevilor bucuria de a studia și satisfacția profesională ce decurge din aceasta.
Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului Catedralei Naționale, a oferit mai multe detalii privitoare la această nouă campanie a voluntarilor de la Paraclisul CMN:
„Rămâneţi în şcoală” este un program social-filantropic pe care l-am început la iniţiativa şi cu
binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel. Este un program de formare profesională – aş putea să spun – care se adresează în special copiilor din şcoală, tinerilor, a precizat Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Sfinția sa a mai evidențiat faptul că „Rămâneţi în şcoală” nu este altceva decât o continuare a programului „Alege Şcoala”, iniţiat tot de Patriarhia Română, adică un program care are menirea de a educa copii că „cine are carte, are şi parte”.
Concret, dorim să motivăm copii să studieze şi să-şi valorifice capacităţile intelectuale şi zestrea intelectuală pe care Dumnezeu le-a dăruit-o, să devină buni specialişti şi meseriaşi pentru ziua de mâine. Am implicat oameni cu diferite profesii, începând de la medici, ingineri, psihologi etc, care să fie exemple vii pentru copii, i-am adus în faţa elevilor ca să le vorbească, să-i stimuleze să înveţe carte. Şi asta, pentru că cea mai frumoasă investiţie într-un copil este în educaţia lui.
De altfel, este şi o datorie a Bisericii de a educa din toate punctele de vedere. Un creştin bun, va fi un cetăţean bun, un meseriaş bun şi va fi, de asemenea, un om de societate cu un caracter frumos şi fidel. Totodată, un creştin bun va fi un patriot şi un bun român, a explicat Părintele Arhimandrit.
În concluzie, acest program are menirea de a motiva tineretul şi copii din şcoală să înveţe, de a le ridica nivelul intelectual, de a le stimula şi cultiva caracterul nativ pe care Dumnezeul l-a dăruit, a mai spus Arhim. Ciprian Grădinaru.
Astăzi, am desfăşurat a doua activitate în cadrul programului „Rămâneţi în şcoală!”. Dacă data trecută am fost în localitatea Glina, unde ne-am adresat celor 30 de copii de acolo, astăzi, ne-am deplasat în sectorul 5 al Capitalei, unde am vizitat 20 de copii înscrişi în acest program, de la Şcoala George Călinescu, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul Grupului de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Laurenţia Baciu, medic specialist în medicină de urgenţă, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, a declarat că a încercat să-i sensibilizez pe copii cu privire la profesia de medic de ambulanță:
Este foarte important să îi sensibilizăm pe copii, să-i aducem în şcoli, să înveţe, pentru că şcoala îi propulsează către orice meserie sau profesie. Şi cu cât vom veni mai mulţi să le explicăm, cu atât promovabilitatea şi dorinţa lor de a învăţa, va fi din ce în ce mai mare.
În acelaşi context, Elena Creţu, specialist în vânzări, a subliniat:
Pentru a fi un bun manger, în primul rând, trebuie să fii un bun manager al tău, să-ţi gestionezi foarte bine stările tale, dar şi respectul faţă de ceilalţi, să ştii să asculţi, să ştii să acţionezi atunci când trebuie, să ştii să fii acolo în miezul problemei. Am făcut o paralelă la nivelul lor, la rolul pe care îl joacă ei de elev, cu ce ar însemna un manager al clasei, un şef al clasei, un administrator.
Inginerul Mihai Dinu a punctat că este important să le vorbim copiilor despre diverse meserii. Dacă stârnim în ei bucuria de a avea o anumită meserie, cu siguranţă, îi vom întâlni şi în şcoli, pentru că înainte să ajungi să ai o meserie, trebuie să înveţi.
În cadrul acțiunii de azi, am avut bucuria de a poveștii copiilor de la școala Gimnazială George Călinescu, despre importanța și beneficiile pe care ţi le oferă meseria, în general. Am povestit despre experiența mea în meseria de coafor, și ne-am jucat făcând împreună împletituri pe păr. Este prima mea experiența de acest fel în cadrul echipei de voluntari de la Catedrala Mântuirii Neamului și sper să fie urmată de alte acțiuni, cel puțin la fel de frumoase, cu scopul de a ajută oamenii!, a specificat Cristache Monalisa, coafor la salonul Fason.
Cei 20 de elevi ai Centrului de zi George Călinescu, aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5, incluşi în Programul Rămâneți în Școală!, sunt copii cu rezultate bune la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale limitate.
Aceşti elevi selectaţi vor fi monitorizaţi, de voluntarii Paraclisului CMN până la absolvirea şcolii. Ei vor fi ajutaţi în fiecare an cu rechizite școlare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc.
În cadrul acţiunii de vineri, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale le-au oferit celor 20 de elevi ghiozdane utilate complet cu rechizitele necesare pe parcursul anului şcolar 2017-2018. Produsele oferite copiilor au fost donate de sponsorii programului social-filantropic OMV Petrom România şi DACRIS.
În programul de mentorat Rămâneţi în şcoală! sunt incluşi în total, 56 de elevi, respectiv: 20 de la Centrul de zi George Călinescu din Capitală și 30 din zona Glina – judeţul Ilfov, iar 6 copii sunt din Galaţi.
Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului