„RĂDĂȘENI, o grădină a Raiului”

Rădeșeni este un toponimic cu rezonanță în trecutul românesc. De numele rădeșenenilor se leagă vastele livezi de meri, cunoscute în tot nordul Moldovei, dar și profunzimea păstrării unor valori, care fac casă bună cu munca grea și ziditoare. Acesta este și argumentul scriitoricesc pentru Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarh Cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, fiu al locurilor, să prezinte gânduri și imagini sugestive adunate în albumul intitulat: „Rădeșeni, o grădină a Raiului”.

Volumul, realizat în excelente condiții grafice, cuprinde o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria localității Rădășeni, de la primele atestări documentare și până la evenimente din vremuri apropiate. De asemenea, bogate prezentări sunt făcute vechii Biserici „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din sat, dar și lăcașului cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ridicat în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Relatarea momentelor de sărbătoare din trecut, cu deosebire a obiceiurilor pascale, dar și popasurile de suflet în această zonă, precum cele ale Părintelui Arhimandrit Ilie Cleopa, se regăsesc printre amintirile împărtășite cu multă bucurie. Nu în ultimul rând, în carte sunt evocați vrednicii slujitori ai Bisericii, chipurile dascălilor care au luminat generații de școlari, dar și alte personalități marcante. Totodată, sunt adunate laolaltă istorisiri și relatări ale unor mari personalități despre Rădășeni, precum cele ale lui Mihail Sadoveanu sau Nicolae Iorga.

Comentarii Facebook


Știri recente