Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei din Iași

Raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și cele ale Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost scoase vineri dimineață în curtea Catedralei din Iași și așezate spre închinare.

Scoaterea moaștelor a fost precedată de slujba acatistului, oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Sfintele moaște au fost apoi purtate pe umeri de clericii catedralei și depuse în baldachinul împodobit din fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat măsurile protecție sanitară instituite pe perioada pelerinajului de la Sf. Parascheva:

  • culoar unic de acces la sfintele moaște;
  • rând de o persoană, cu distanțare;
  • culoar separat de ieșire a pelerinilor care s-au închinat;
  • pelerinii vor purta mască de protecție, iar cei care nu au vor primi gratuit de la voluntari;
  • pe traseul pelerinilor au fost instalate dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini;
  • credincioșii nu se pot opri să stea în catedrală: slujbele se desfășoară în aer liber, într-o zonă special amenajată;
  • în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

Sfânta Liturghie de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi oficiată joi, începând de la ora 09:30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru un număr limitat de participanți, cu scopul păstrări distanțării sociale. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în zonă.

Anul acesta, în 13 iunie, s-au împlinit 380 de ani de când Domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a adus la Iași moaștele Sfintei Parascheva.

Galeria foto: aici.

Foto credit: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…