Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, despre folosul construirii Catedralei Naționale

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a fost marţi, 12 aprilie 2016, invitatul lui Claudiu Pândaru în cadrul emisiunii 24 de minute – Interviul Zilei la postul de televiziune Digi 24.

Dialogul a atins diferite subiecte, printre care şi construcţia Catedralei Naţionale. Făcând referire la melodia trupei Taxi, Despre smerenie, Vasile Bănescu a spus că mesajul melodiei este ţintit asupra unui proiect, dar nu sunt cunoscute utilitățile construirii Catedralei Neamului.

„Personal, cred că respingerea unui asemenea proiect se datorează unei insuficiente cunoaşteri, e un reflex să respingi ceva ce nu cunoşti”, a precizat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat faptul că viitoarea Catedrală Naţională este o necesitate liturgică, de ordin public, o utilitate socială, publică şi filantropică.

Această biserică nu va fi destinată doar Patriarhiei, doar apropiaţilor Bisericii, ci va fi o Catedrală deschisă tuturor cetăţenilor români sau străini, a mai spus Vasile Bănescu arătând că aici se vor desfăşura momente cu încărcătură simbolică naţională (pomenirea eroilor neamului, ziua naţională etc).

Cei care sunt încă împotriva acestui proiect sunt oameni care se află la o distanţă a neînţelegerii de el, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei care a subliniat că toţi vizionează în imaginarul lor o Biserică foarte mare, eventual megalomanică, însă a explicat că aceasta va cuprinde un centru de diagnostic şi tratament, un muzeu al Creştinismului Românesc, centre de conferinţe, o cantină şi un cămin pentru pelerini etc.

Cultura dialogului e absolut necesară în spaţiul românesc

Vasile Bănescu consideră oportună o întâlnire cu membrii trupei Taxi dimpreună cu ceilalţi artişti „pe care nimeni nu îi suspectează de rea credinţă”.

„Eu m-am gândit să vorbim cu cei din trupa Taxi, n-am făcut-o încă, dar consider că ar fi oportună o întâlnire cu aceşti oameni pe care nimeni nu îi suspectează de rea credinţă, niciodată nu a fost vorba despre asta la nivel oficial. (…)Personal mă gândesc la asta şi sper să reuşesc să organizez o asemenea întâlnire. Ar fi foarte bine dacă ar dori să fie prezenţi lângă această Catedrală, să o vadă şi, poate, să-şi reconsidere imaginea în legătură cu acest proiect. Repet, cred că aceşti oameni nu au avut acces, nici timp şi poate nici curiozitatea de a se apleca asupra unui asemenea proiect”, a spus Vasile Bănescu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente