Punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică ortodoxă română în Suedia

Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoți slujitori, vor săvârși duminică, 12 septembrie, Dumnezeiasca Liturghie și vor pune piatra de temelie la noua biserică a Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Martiri Năsăudeni”, în orașul Sölvesborg din sudul Suediei, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu acest prilej, se va transmite mesajul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La eveniment vor participa și ambasadorii români de la Stockholm și Copenhaga, Răduța Matache și Alexandru Victor Micula, autoritățile de stat suedeze și numeroși credincioși din ținuturile scandinave.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie va înmâna doamnei primar, Helene Björklund, și președintelui consiliului primăriei din Sölvesborg, Stig Jönsson, „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție pentru mireni, conferită pentru sprijinul generos acordat Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord în slujirea ei pastoral-misionară.

Noua biserică de lemn, în stil maramureșean, se va înălța într-o zonă foarte frumoasă a orașului Sölvesborg, pe o suprafață de teren de 2500 mp, care a fost vândută de Primăria orașului Sölvesborg, pe o sumă simbolică, tinerei parohii ortodoxe române din localitate. În incinta bisericii se va ridica și Centrul pastoral-cultural „Dumitru Stăniloae”, pentru desfășurarea activităților misionare, culturale și sociale ale Bisericii. Proiectul este realizat de arhitectul Eugen Dumitru care a proiectat și biserica de lemn din orașul Salzburg, Austria, târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009.

Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu” din orașul Sölvesborg, Suedia, a fost înființată prin Decizia episcopală nr. 24, la 2 ianuarie 2009. Duminică 8 februarie 2009, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în nou înființata parohie, iar cu acest prilej a fost instalat ca preot paroh al acestei noi comunități parohiale preotul Ioan Alin Popa, proaspăt licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…