Publicațiile LUMINA

Sărbătoarea Sfintei Treimi este ziua când Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române se află în sărbătoare – două dintre componentele sale, radioul și televiziunea, purtând numele TRINITAS.

În fiecare an, sunt două momente festive în care se reunesc Ia masa recunoștinței și a comuniunii toți ostenitorii Centrului de Presă BASILICA: sărbătoarea Sfintei Treimi (a doua zi de Rusalii) și 27 octombrie, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor, aniversarea datei de înființare a Centrului.

Publicațiile LUMINA: cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică și revista de actualitate bisericească Vestitorul Ortodoxiei sunt parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA”. Lansat ca noutate publicistică de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la Iași, în ziua de 7 februarie 2005, primul cotidian creștin din România și, până în prezent, singurul cotidian creștin ortodox din lume, Ziarul Lumina a cunoscut la București o evoluție ascendentă, în plan editorial și tipografic, precum și în privința difuzării către cititori. De asemenea, din 16 octombrie 2005, apare Lumina de Duminică, ediția „de week-end” a ziarului. Săptămânalul de spiritualitate și atitudine creștină este dedicat cititorilor care, în ziua de duminică, se apleacă asupra unor subiecte de spiritualitate creștină, altfel decât în cursul săptămânii. De asemenea, au apărut două produse media noi, Lumina pelerinului și Lumina literară și artistică, difuzate împreună cu săptămânalul Lumina de Duminică.

În cursul lunii noiembrie 2007, s-a constituit nucleul redacțional de la București, în spațiile puse la dispoziție de Tipografia Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Echipa redacțională a crescut în anii următori, prin mutarea în Capitală a unor angajați de la redacția ieșeană, precum și prin cooptarea unor jurnaliști cu experiență și a unor tineri entuziaști, dornici să se implice în misiunea Bisericii prin presa scrisă.

După consolidarea echipei editoriale de la București și intensificarea cooperării cu toate centrele eparhiale din țară, s-a conturat ideea publicării unei ediții naționale a ziarului, sintetică și cuprinzătoare, precum și adăugarea unor ediții regionale, în care să fie oglindite și aprofundate, fapte și proiecte specifice diferitelor zone geografice.

Prima ediție regională și-a început activitatea la 2 februarie 2009, la Iași. În anul următor au fost lansate: Ediția de Transilvania (Sibiu, 9 aprilie 2010); Ediția de Oltenia (Craiova, 14 august 2010) și Ediția de Banat (1 octombrie 2010).

Consolidarea și extinderea echipei redacționale au avut drept consecințe directe, o mai bună reprezentare a vieții bisericești din toate zonele țării și acordarea unor spații mai ample în structura publicației actualității religioase.

***

Centrul de Presă BASILICA a fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 27 octombrie 2007. Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române are sediul în București și cuprinde cinci componente: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică, revista lunară Vestitorul Ortodoxiei, Agenția de știri BASILICA și Biroul de Presă.

Comentarii Facebook


Știri recente