„Învierea este Revelația supremă a lui Dumnezeu care dă sens istoriei, este cheia de interpretare a istoriei”, scrie Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Pastorala de Paști. „Cel Care este vrednic să deschidă Cartea pecetluită a istoriei și să o explice este Domnul și Mântuitorul lumii, Mielul Cel înjunghiat.”
„Cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a început o etapă nouă în istoria omenirii, deoarece este pentru prima dată când puterea lui Dumnezeu s-a arătat mai mare decât păcatul și moartea. Nimic din cele ale lumii acesteia, ale istoriei ei, nici moartea, nu pot să reziste la acțiunea iubirii lui Dumnezeu, care s-a manifestat prin Învierea Fiului Său”, subliniază Preasfinția Sa.
„Cu Învierea Domnului a început o epocă nouă în istoria omenirii, marcată de Ziua Domnului (Dies Domini), adică Duminica, ziua în care a înviat Mântuitorul Iisus Hristos.”
„Ziua Învierii lui Hristos sau Ziua Domnului, Duminica, se instituie deja, din chiar ziua Învierii, ca cea mai veche sărbătoare a Bisericii și a creștinilor”, mai precizează ierarhul.
Sf. Ap. Toma – martor al Învierii
O parte extinsă a scrisorii pastorale este dedicată în mod simbolic Sf. Ap. Toma, și, prin el, problemei credinței: „Credința nu se întemeiază pe ceea ce vedem, ci pe încrederea în Cuvântul lui Dumnezeu, care este temeiul sau certitudinea noastră”, afirmă Preasfințitul Părinte Vincențiu.
„După Toma vor veni milioane de sceptici. Nu pretenția de a vedea sau a atinge îi va elibera pe oameni de îndoielile lor, ci credința în Hristos, Cel Înviat. Dacă Iisus i-a permis lui Toma să ajungă la credință în urma dovezilor exterioare, prin verificarea semnelor pătimirii, acest lucru s-a datorat pogorământului dumnezeiesc.”
Doar credința ne dă putere în vremuri grele
„Să ne împărtășim și noi, așadar, de slava Învierii, pe care să o contemplăm cu ochii duhovnicești ai minții și să-L rugăm pe Domnul înviat să resădească în noi harul și fericirea credinței”, îndeamnă Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
„Această fericire este unică și este singura dătătoare de nădejde și care ne scoate din latura și umbra morții. Numai lumina harului credinței dăruite de Dumnezeu prin Fiul Său înviat în Duhul Sfânt ne deschide mintea și ochii duhovnicești să vedem, să contemplăm și să înțelegem marea taină a existenței și peregrinării noastre prin istorie.”
„Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat, să ne dăruiască harul și fericirea credinței, unica dătătoare de putere în aceste vremuri grele, cu multele și dureroasele încercări pe care le trăim”, continuă Preasfinția Sa.
„Mântuitorul ne încurajează: Nu vă temeți! (Ioan 16, 33) spunându-ne: Eu sunt lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții (Ioan 8, 12).”
Citește textul integral al pastoralei aici.
Sursa foto: Facebook / Episcopia Sloboziei și Călărașilor