PS Veniamin: Sărbătoarea Sfintelor Paști ne îndeamnă să ne luminăm viața prin iertare și iubire

În mesajul pastoral transmis cu ocazia Învierii Domnului, Episcopul Veniamin a afirmat că Sărbătoarea Sfintelor Paști „ne îndeamnă să ne luminăm viața prin iertare și iubire, prin depășirea micimii de suflet și acceptarea neputințelor omenești, prin mărinimie și frățietate, îndreptându-ne viața spre Înviere și viața veșnică”.

Episcopul Basarabiei de Sud a mai spus că viața noastră trebuie să fie o permanentă zi de Înviere, de bucurie și de pregătire pentru Învierea cea de obște și viața veșnică.

„Această stare este exprimată în cultul ortodox și prin participarea credincioșilor în fiecare duminică la slujbele Bisericii, dar și prin lucrarea Duhului Sfânt, care continuă lucrarea lui Hristos în lume și face ca El să ne cuprindă pe toți și să fie cu noi până la sfârșitul veacurilor (Matei 28:20)”.

„Starea aceasta mai este exprimată, în noaptea de Pasti, și prin purtarea lumânărilor aprinse din candela de pe Sfântul Mormânt”.

Părintele Episcop a făcut referire în pastorala sa la pandemia care a adus numeroase restricţii şi a explicat cum putem converti, în bine, această perioadă.

„Anul acesta am fost martori ai multor evenimente care au agitat societatea și au creat confuzie, fapt pentru care trebuie să înmulțim rugăciunea smerită însoțită de dragostea sinceră față de Dumnezeu și față de aproapele”.

„De aceea, să folosim perioada de încercări și restricții pentru a înmulți fapta bună și a arăta generozitate față de cei aflați în suferință, de cei bolnavi și în vârstă, de cei care sunt departe de familie și de cei apropiați lor. Să urmăm exemplul Samarineanului milostiv și să-i cercetăm pe cei care au nevoie de noi, să fim solidari cu cei care, prin acțiuni concrete, promovează viața și demnitatea umană, ducând bucuria în casele și viețile celor suferinzi”, a îndemnat ierarhul.

El şi-a îndreptat atenţia şi către cei adormiţi întru nădejdea Învierii.

„Să folosim perioada sărbătorii Învierii Domnului pentru a întări comuniunea de iubire între noi, între părinți și copii, între soți și rude, între vecini și prieteni, între cei vii și cei adormiți pentru a împlini Legea lui Hristos”.

„Să nu-i uităm nici pe cei adormiți, ci să-i pomenim în rugăciunile noastre, să aprindem lumânări și candele, să facem milostenie pentru sufletele lor, să avem grijă de cimitire și de locurile de îngropare, pentru că ele sunt spații de trecere a omului de la pământ la cer și de așteptare a dreptei judecăți, locuri în care-și dorm somnul de veci străbunii, eroii, părinții și prietenii, cei care ne-au fost cândva rugători și îndrumători”.

Pastorală integrală, aici.

Foto credit: arhivă Basilica.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente