PS Varlaam Ploieșteanul: „Sfântul Mitropolit Varlaam este considerat Eminescu literaturii vechi”

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat marți, 30 august 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Din sobor au făcut parte părinții slujitori ai Catedralei Patriarhale.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat importanța activității Sfântului Ierarh Varlaam.

Mitropolitul Varlaam a avut o contribuție importantă la stabilirea princiilor limbii române, acesta fiind considerat Eminescu literaturii vechi. Una dintre realizările Sfântului Mitropolit a fost lucrarea intitulată Răspuns împotriva catehismului calvin. Lucrarea contra învățăturilor calvine a avut un rol foarte important, aceasta venind în sprijinul păstrării sentimentului de apartenență la valorile și tradițiile românești. Prin urmare, Sfântul Ierarh Varlaam s-a arătat un apărător al credinței ortodoxe și al simțământului de  apartenență la identitatea românească, a spus ierarhul.

De asemenea, Preasfinția Sa a mai precizat și importanța rolului jucat de Mitropolitul Varlaam în cadrul sinodului ce a avut loc la Iași în anul 1642.

Sfântul ierarh Varlaam a participat la Sinodul de la Iași din anul 1642. În cadrul sinodului, Sfântul Mitropolit a apărat valorile ortodoxiei, acesta având constiința învățăturii Părinților Bisericii. La acest sinod au participat reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol și reprezentați de la Kiev, a mai spus Preasfinția Sa.

Astăzi, 30 august 2016, Preasfințitul Părinte Varlaam își sărbătorește ocrotitorul spiritual.

PS Varlaam Ploieşteanul îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente