PS Varlaam: Sfânta Ecaterina, model de excepţie pentru cei care studiază teologia într-un oraş cosmopolit

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a slujit vineri la Paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, ocrotit de Sfânta Mare Mc. Ecaterina cinstită în 25 noiembrie.

La predică, ierarhul le-a vorbit profesorilor, studenţilor şi credincioşilor prezenţi despre viaţa Sfintei Ecaterina, pe care a numit-o model de excepţie pentru studenţi într-un oraş cosmopolit ca Bucureştiul.

Model de excepţie

„Sfânta Ecaterina, alături de Sfinţii Trei Ierarhi, este un model de excepţie pentru tinerii şi tinerele care se pregătesc în Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti”.

„Bucureştiul este cel mai aglomerat şi cel mai cosmopolit oraș din România, așa cum era acum 1.700 de ani orașul Alexandria, în care a trăit Sfânta Ecaterina”.

„Era un oraș cu o populație numeroasă, care era în același timp un mare centru universitar, deținând biblioteca legendară a umanității, dar în acelaşi timp, aşa cum învăţăm din viaţa Sfântului Antonie cel Mare şi ai altor mari părinţi ai pustiului din preajma Alexandriei şi Nilului, oraşul era şi unul al pierzării. Foarte mulţi tineri s-au nenorocit acolo din cauza capcanelor, ispitelor pe care acel oraş le oferea oamenilor”.

Înţelepciunea Sfintei Ecaterina

Preasfinţia Sa a subliniat că „toate cântările pe care le‑am auzit aseară la Vecernie și azi la Utrenie au lăudat înțelepciunea Sfintei Ecaterina, dar nu doar înţelepciunea acumulată prin studiu aprofundat”.

„Sfânta Ecaterina moștenise de la Clement Alexandrinul această capacitate de a pune în slujba teologiei creștine rezultatele gândirii omenești. De aceea, i‑a combătut pe filosofii păgâni cu propriile lor argumente, aşa cum făcuse Clement Alexandrinul în lucrările sale”.

„Dragi studenţi şi studente, trebuie să aveți la inimă viața Sfintei Ecaterina. Și Bucureștiul oferă unui tânăr studios sau doritor de studiu foarte multe mijloace pentru instruirea lui, la nivelurile cele mai înalte”.

„Este și un oraș în care ne putem pierde identitatea creștină și sufletească cu care am venit din familiile de origine. Sfânta Ecaterina este un model de înțelepciune pentru dumneavoastră, care arată cum puteți într‑un oraș ca acesta să folosiți oportunitățile pe care vi le pune la dispoziție prin biblioteci, conferinţe, congrese etc. ca folosindu‑le să deveniți teologi care să puteți purta un dialog cu aceeași vigoare și demnitate ca cel purtat acum 1.700 de ani de tânăra filosoafă din Alexandria, Sfânta Ecaterina, şi să aveţi aceleaşi rezultate”.

PS Varlaam Ploieşteanul a spus, în încheiere, că „sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare la fel de importantă ca şi cea a Sfinţilor Trei Ierarhi pentru dumneavoastră şi noi dorim din toată inima ca Sfânta Ecaterina să vă dăruiască înţelepciune ca să alegeţi calea cea bună pe care a ales-o ea”.

„Tuturor, Sfânta Ecaterina să ne dăruiască, sănătate şi înţelepciune, pace şi bucurie ca şi noi să îmbogăţim sufletele cu adevărul Evangheliei, partea cea bună care nu se va lua de la noi”.

Ctitorii şi binefăcătorii bisericii Sfânta Ecaterina, trecuţi la cele veşnice, au fost comemoraţi printr-o slujbă de pomenire.

Biserica Sfânta Ecaterina a fost construită de frații Albu și Ivașco Golescu în a doua parte a secolului al XVI-lea, când aici a funcționat o mănăstire închinată celei cu același hram din Muntele Sinai. Pe locul unde astăzi se află Facultatea de Teologie era Hanul Sf. Ecaterina, zidit între 1775 și 1782 de doamna Ecaterina, soția lui Alexandru Ipsilanti.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente