PS Varlaam: Sf. Ecaterina ne arată că este important să știm să alegem partea cea bună când suntem încă tineri

Preasfințitul Părinte Varlaam a vorbit joi despre importanța alegerilor bune făcute la tinerețe. El a subliniat că exemplul oferit tinerilor studenți teologi de Sf. Ecaterina este cel al unei tinere care avea lumea la picioare, dar a preferat să aleagă „partea cea bună, care nu se va lua de la ea”, cum a spus Mântuitorul despre Maria, sora Martei.

Episcopul-vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul Facultății de Teologie din Capitală, care o are ca ocrotitoare pe Sfânta Ecaterina.

„Sfânta Ecaterina a avut multe posibilități în viața scurtă pe care a trăit-o pe pământ”, a subliniat ierarhul. Cu toate acestea, alegerile ei de viață au fost pline de discernământ. „A avut mari posibilități materiale, pe care le-a folosit înțelept, urmând școlile celebre din Alexandria.”

În ceea ce privește alegerile de viață, tânăra Ecaterina „a avut de ales între a fi aleasa Împăratului Maxențiu sau a fi aleasa Împăratului Hristos”, a continuat episcopul-vicar patriarhal.

„Iată că a avut multe alegeri de făcut și pe toate le-a făcut cu multă chibzuință, cu multă înțelepciune, luminată fiind de harul Duhului Sfânt”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Despre alegeri înțelepte făcute la timpul lor

Ierarhul a afirmat că Evanghelia despre Marta și Maria, care s-a citit în cadrul liturghiei, ne vorbește despre importanța alegerii, care reiese și din viața Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

„Partea cea bună pe care o apreciază Mântuitorul la Maria și care nu se va lua de la ea a fost ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu”, a spus episcopul-vicar patriarhal.

„Tot destinul nostru cel pământesc și mai ales cel veșnic stă în capacitatea noastră de a alege: de a alege cu înțelepciune partea cea bună, care nu se va lua de la noi, sau de a alege, potrivit duhului lumii acesteia, bunătățile și desfătările, lucrurile trecătoare pe care ni le oferă lumea aceasta plină de durere, de spaime, de suferințe, de boală și de moarte.”

Responsabilitatea alegerii ne revine în virtutea chipului lui Dumnezeu sădit în noi. „De aceea, când Mântuitorul cheamă pe cineva la Sine, întotdeauna o face cu respectarea deplină a libertății pe care El a dăruit-o omului”, a continuat ierarhul.

„Această Evanghelie de astăzi și viața Sfintei Ecaterina să vă fie, dragi studenți și studente, o comoară prețioasă. Din alegerea dumneavoastră derivă și îndatoririle pe care vi le-ați asumat. Anii pe care-i aveți aici la dispoziție în timpul studiilor sunt anii în care, asemeni Sf. Mc. Ecaterina, trebuie să acumulați cultură teologică și cultură profană, ca să aveți bucuria pe care a avut-o Sf. Ecaterina când, confruntându-se public, după moda vremii, cu cei mai înțelepți filosofi ai Alexandriei, i-a biruit prin logică, prin înțelepciune, prin rațiune, dar mai ales prin rațiunea ei luminată de credința puternică și mărturisitoare în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Învățătorul nostru suprem, Unicul și Marele nostru Pedagog.”

„Faptele lor vin cu ei”

„Prezența studenților și studentelor în facultatea aceasta este rodul alegerii lor”, a mai afirmat Preasfinția Sa. Dar alegerile următoare trebuie făcute cu același discernământ, deoarece cunoașterea teologică nu este totul, ci și împlinirea ei prin fapte, a adăugat ierarhul.

„Acumularea culturii teologice pe care mai târziu o vom transforma în fapte, acelea vor da mai târziu sentimentul împlinirii vieții noastre și vor da sentimentul datoriei și alegerii împlinite pe care am făcut-o, iată, în mod liber”, a precizat episcopul-vicar patriarhal.

El a făcut trimitere la un pasaj din Sfânta Scriptură care arată că orice faptă bună are timpul ei, dar este și un timp când nu mai putem face binele, ci rămânem doar cu cât s-a făcut la timp potrivit:

„Fericiţi cei morţi, cei ce acum mor întru Domnul! Da, grăieşte Duhul, odihnească-se de ostenelile lor, căci faptele lor vin cu ei” (Apocalipsa 14, 13)

„Vă îndemnăm să folosiți timpul în modul cel mai judicios. Viața trece foarte repede. Ea este cotropită de grijile, de capcanele, de ispitele societății noastre moderne. Și, dacă nu avem suficientă înțelepciune și bărbăție duhovnicească pentru a discerne între esențial și secundar, vom constata când va fi prea târziu că a trecut viața pe lângă noi și am pierdut o mulțime de oportunități și că alegerea pe care am făcut-o noi în tinerețe din iubire de Hristos nu s-a împlinit întru totul, nu a devenit cu adevărat partea cea bună care nu se va lua de la noi”, a avertizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

În încheiere, ierarhul le-a transmis profesorilor și studenților facultății felicitări în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și îndemnul de a petrece un timp sfânt în rugăciune, în studiu, așa cum și-a petrecut tinerețea în sfințenie Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

Patriarhul a dăruit o raclă nouă

Anul acesta, Părintele Patriarh Daniel a oferit Bisericii „Sf. Ecaterina” – Paraclis universitar o raclă nouă pentru moaștele ocrotitoarei acestui sfânt locaș. Racla este lucrată la Atelierele Patriarhiei Române și a fost scoasă în fața bisericii spre închinare începând din ajunul sărbătorii.

La hramul Paraclisului Universitar Sf. Ecaterina au participat pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, conf. dr. Adrian Lemeni, Directorul Școlii Universitare „Dumitru Stăniloae” a aceleiași facultăți, alte cadre didactice, clerici, studenți și credincioși.

Predica a fost ținută de Iosif Nicorici, student în anul IV al facultății de teologie bucureștene, care a vorbit despre viața și virtuțile Sf. M. Mc. Ecaterina, evidențiind trei dintre calitățile ei care stau pildă pentru tânăra generație: curăția sufletească, fecioria trupească și înțelepciunea, sau mintea luminată.

Liturghia a fost urmată de parastasul pentru ctitorii bisericii.

Biserica Sf. Ecaterina a fost construită de frații Albu și Ivașco Golescu în a doua parte a secolului al XVI-lea, când aici a funcționat o mănăstire închinată celei cu același hram din Muntele Sinai. Pe locul unde astăzi se află Facultatea de Teologie era Hanul Sf. Ecaterina, zidit între 1775 și 1782 de doamna Ecaterina, soția lui Alexandru Ipsilanti.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente