PS Varlaam a prezidat lucrările Simpozionului Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim (VIDEO)

Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim s-a desfășurat în Sala Conon Mitropolitul din Palatul Bibliotecii Sfântului Sinod. Lucrările au fost prezidate de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

La eveniment au participat invitați din București și din țară. Moderatorul primei sesiuni de comunicări încheiate în jurul orei 15:00 a fost Ierod. Dr. Gamaliel Sima.

În deschidere, PS Varlaam a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Părintelui Patriarh Daniel organizatorilor, conferențiarilor și auditoriului. Preasfinția Sa a remarcat faptul că s-a scris relativ mult despre mișcarea Rugul Aprins și despre mărturisitorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

Acest fenomen al Rugului Aprins a atras atenția nu numai istoricilor din Biserică – membrii clerului sau teologi prin formare – ci și a unor istorici profani.

Tema de anul acesta a comemorării mărturisitorilor credinței din timpul comunismului a determinat foarte multe instituții și persoane să scrie despre modul în care s-a rezistat sau despre credincioșii care s-au ilustrat printr-o rezistență fermă împotriva oricărei încercări a ideologiei comuniste de a-i abate de la dreapta credință sau de la mărturisirea publică a acesteia, a spus ierarhul.

Simpozionul "Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim" #AnComemorativ2017 #IeroschimonahDaniilSanduTudor

Posted by TRINITAS TV on 17 Noiembrie 2017

Evenimentul, organizat de Mănăstirea Antim în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ 2017, al mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Simpozionul a avut loc chiar în ziua de pomenire a părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, când se împlinesc 55 ani de la moartea sa martirică în temnița de la Aiud.

Înainte de simpozion, de la ora 10:00, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru mărturisitorii din perioada comunistă în Biserica mare a așezământului monahal.

În prima sesiune au prezentat comunicări: Protos. Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, Pr. Nicolae Bordașiu, preot pensionar, Parohia Sfântul Silvestru București, membru al Rugului Aprins, Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Arhim. Drd. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim, Arhim. Dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Pr. Dr. Ștefan Zară, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului și Prof. Dr. George Enache de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

Citește și Colocviu de literatură creștină la București | Cea mai frumoasă formă de sprijin pentru moralul oricărui dintre deținuți a fost poezia, a mărturisit Pr. Nicolae Bordașiu

În partea a doua a evenimentului, moderată de Arhim. Policarp Chițulescu, au luat cuvântul Pr. Conf. Dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București, Ierom. Cosma Giosanu, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria și Conf. Dr. Ion Marin Croitoru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea Valahia din Târgoviște.

Atât prima cât și a doua parte a simpozionului s-au încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente