PS Varlaam Ploieşteanul vorbeşte despre legătura dintre griji, Hristos şi valurile vieţii

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, le-a explicat celor prezenţi duminică în Catedrala Patriarhală care este legătura dintre griji, Hristos şi valurile vieţii.

„În momentul în care grijile şi fricile ne vor copleşi şi ne vom gândi cum să ne salvăm viaţa uitând să mai privim la Iisus ca semn al păstrării unei comuniuni vii şi permanente cu Hristos Dumnezeul nostru atunci ne vom scufunda şi noi în valurile vieţii acesteia”, a spus Preasfinţia Sa făcând referire la scufundarea lui Petru cauzată de scăderea credinţei.

Ierarhul a adăugat că vom reuşi să depăşim problemele cu care ne confruntăm „pe marea învolburată a acestei vieţi” atât timp cât avem „ochii aţintiţi către Hristos”.

În acest sens, oferă ca exemplu episodul biblic relatat de Evanghelia din Duminica a 9-a după Rusalii.

„Pentru ucenicii aflaţi în întunericul nopţii, dar şi în latura şi în umbra morţii iminente prin scufindarea corabiei, Iisus Soarele cel mai înainte de soare vine şi le oferă salvarea şi lumina Împărăţiei Sale cereşti”.

În predica sa, Părintele Episcop a mai adus în atenţie faptul că Biserica, reprezentată în Evanghelia de astăzi de corabia cu care călătoreau Apostolii Domnului, a avut întotdeauna de înfruntat o mare învolburată şi „acest lucru se petrece şi astăzi”.

„Biserica lui Hristos din multe ţări şi continente este astăzi cea mai persecutată religie din lume. Peste 90 % din persoanele care suferă în lume pentru probleme de credinţă sunt credincioşi creştini, ceea ce arată ce valoare simbolică are această icoană a Bisericii Corabie din Evanghelia de astăzi”.

Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a îndemnat în finalul predicii sale că trebuie să învăţăm din textul biblic de astăzi „să avem credinţa lui Petru” şi „să nu trăim momente de îndoială chiar dacă valurile acestei lumi ni se par de netrecut”.

„Privind cu credinţă la Hristos, Mirele Bisericii, vom traversa marea vieţii noastre şi va scoate Hristos din stricăciune sufletele noastre, aducându-le la limanul cel liniştit al Împărăţiei Sale”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente