PS Varlaam Ploieşteanul: Sf. Cuv. Ioan scărarul – un dascăl al pocăinţei, rugăciunii şi postirii stăruitoare

„Sfântul Cuvios Ioan scărarul rămâne pentru noi un dascăl al pocăinţei, rugăciunii şi postirii stăruitoare, un dascăl al modului în care folosim zilele postului să ne ridicăm de la întunericul patimilor la lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus duminică în Catedrala Patriarhală Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul.

Reflectând la locul pe care Sfântul Ioan Scărarul, pomenit în Duminica a 4-a din Postul Mare, îl ocupă în istoria creştinismului, Episcopul vicar patriarhal a amintit de lucrarea sa, Scara dumnezeiescului urcuş, care de un mileniu şi jumătate este pentru creştini „un adevărat manual de înălţare duhovnicească”.

În omilia sa, ierarhul a îndemnat şi la „rugăciunea unora pentru alţii”, urmând pilda rugăciunii tatălui pentru vindecarea fiului său.

Părintele Episcop, valorificând învăţăturile cuprinse în textul biblic duminical, a mai evidenţiat atât importanţa credinţei în „împlinirea rugăciunilor noastre”, cât şi a rugăciunii unită cu postul în lupta duhovnicească împotriva duhurilor celor necurate.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Slujba Utreniei de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie de Corala Catedralei Arhiepiscopale din Arad.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente