PS Varlaam Ploieșteanul la Mănăstirea Antim: Să nu alergăm doar după lucruri trecătoare, ci după sfințenie!

Îndemnul transmis de Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul în Duminica Tuturor Sfinților a fost acela de a pune în topul idealurilor noastre sfințirea vieții. Preasfinția Sa a slujit la Mănăstirea Antim, pe treptele bisericii închinate Tuturor Sfinților de Sfântul Antim Ivireanul în urmă cu 305 ani. 

Ierarhul a recomandat să urmărim primirea sfințeniei folosindu-ne de darurile Duhului Sfânt revărsate în ziua Cincizecimii în Biserica lui Hristos. „Mai ales din darul celor șapte sfinte taine ale Bisericii în care prin lucrări văzute ni se comunică nouă muritorilor harul cel veșnic”.

„Să ne străduim și să alergăm în viața noastră nu doar după lucruri trecătoare și fără valoare în ceasul plecării din lume, ci mai ales după sfințenie, după asemănarea cu Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa.

PS Varlaam Ploieșteanul la hramul Mănăstirii Antim. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Scopul final al vieții

Episcopul vicar patriarhal a continuat explicând că „folosindu-ne de darurile lăsate de Duhul Sfânt Bisericii putem să transformăm chipul lui Dumnezeu – primit la naștere – în asemănare, după har, cu Dumnezeu”.

„Lucrul acesta reprezintă scopul final al vieții noastre. Împlinirea noastră ca oameni pe acest pământ este sfințirea vieții”.

Un alt îndemn oferit de părintele episcop vicar bucureștenilor prezenți la Mănăstirea Antim a fost acela de a urma exemplul sfinților.

„Să socotim pe fiecare dintre sfinții lui Dumnezeu modele de urmat pentru noi, să le urmăm pilda vieții, să ne străduim și noi să ne sfințim viața așa cum și-au sfințit ei viața în timpul și locul în care au trăit!”.

„Împotriva sfințeniei sunt multe piedici, dar niciuna nu este de nebiruit”, a asigurat PS Varlaam.

„De aceea, găsim între sfinții Bisericii: împărați, regi, țari, voievozi – cum sunt Sfinții Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab, generali de armată, ofițeri și oameni simpli, țărani, soldați, pietrari, ierarhi care au strălucit prin viața sfântă și prin străduința de a predica și de a apăra dreapta credință, cuvioși și cuvioase care s-au lepădat de lume retrăgându-se în peșteri, în pustiu sau în codri nu din egoism ci dintr-o iubire extraordinară pentru Dumnezeu și pentru lume”.

„Pentru că departe de lume ei s-au rugat pentru mântuirea și pacea lumii”, a completat Preasfinția Sa.

PS Varlaam Ploieșteanul la hramul Mănăstirii Antim. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a spus că ne putem sfinți viața „prin rugăciune, prin curățirea sufletului, prin lacrimile pocăinței, prin taina spovedaniei și mai ales prin împărtășirea noastră cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

„Cum am vrut să mă fac sfânt”

În contextul serbării tuturor sfinților, PS Varlaam Ploieșteanul s-a adresat și persoanelor care nu se bucură de purtarea unui nume de sfânt. El le-a spus celor care poartă nume „mai puțin tradiționale”: „Este important să vă sfințiți viața ca alții care vor purta numele dumneavoastră să știe că au pe cineva ocrotitor”.

„De această dorință a fost animat marele scriitor român de la Paris, preotul Virgil Constantin Gheorghiu”, a spus ierarhul amintindu-i celebra lucrare „Cum am vrut să mă fac sfânt”.

Îndemnul final al ierarhului a fost: „Să ne sfințim și noi viața și astfel să fim și noi, cum sfinții sunt modele pentru noi, și noi să fim modele pentru cei din familiile noastre, pentru cei apropiați nouă, pentru colegi ș.a.m.d.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.


Mănăstirea Antim, ctitorită de Sfântul Antim Ivireanul, a fost construită în perioada 1713 – 1715 pe locul unei vechi biserici de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” în așa-numita „mahalaua popii lui Ivașco”.


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente