PS Varlaam Ploieșteanul la hramul Bisericii Zlătari: Sfântul Ciprian a lăsat în urmă trecutul păcătos și a îmbrățișat o viață smerită

Sfântul Ciprian a fost un om care a trăit o viață păcătoasă însă prin milostivirea lui Dumnezeu a aflat adevăratul sens al omului care este dobândirea Împărăției Cerurilor. Sfântul a lăsat în urmă trecutul păcătos și a îmbrățișat o viață smerită, a spus PS Varlaam Ploieșteanul în predica rostită în data de 2 octombrie 2017.

În ziua de cinstire a Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenice Iustina fecioara, Biserica Zlătari din Capitală și-a sărbătorit ocrotitorii. Credincioșii prezenți la hram au avut ocazia să se închine mâinii drepte a Sfântului Ciprian.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. După săvârșirea slujbei, părintele episcop a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat exemplul de viață creștină al sfinților sărbătoriți astăzi în Biserica Ortodoxă. De asemenea, ierarhul a îndemnat la lăsarea păcatelor și practicarea virtuților.

În debutul predicii, Preasfinția Sa a spus faptul că Hristos așteaptă întoarcerea fiecărui om pe calea cea bună până la sfârșitul veacurilor.

Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Iustina fecioara l-au aflat pe Hristos și prin el au intrat în Împărăția Preasfintei Treimi. Hristos până la sfârșitul veacurilor stă la ușa sufletului fiecăruia dintre noi zicându-ne: «Iată, eu stau la uşă şi bat. De va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine » (Apocalipsa 3, 20), a precizat ierarhul.

Continuând omilia, PS Varlaam a îndemnat pe cei prezenți să aibă ca și model pe Sfântul Ciprian și să își schimbe viața.

Să ne schimbăm modul nostru de a trăi așa cum a făcut-o Sfântul Ciprian. Să îl îngropăm pe omul cel vechi ca să lăsăm să lucreze în noi harul Sfântului Duh. Acesta îl va construi pe omul cel nou care trebuie să ajungă la măsura bărbatului desăvârșit care este Mântuitorul Hristos, a precizat ierarhul.

În finalul predicii, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să nu se încreadă în cele spune de vrăjitorii care apar în emisiunile televizate, ci să aibă în suflet cuvântul Mântuitorului Hristos care zice: În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea (Ioan 16, 33), a conchis PS Varlaam Ploieșteanul.

După rostirea predicii, părintele Nicolae Dascălu, parohul lăcașului de cult bucureștean, a mulțumit ierarhului pentru prezență. În semn de apreciere, părintele a oferit Preasfinției Sale o icoană în care este reprezentată Maica Domnului.


Biserica Zlătari găzduiște, din anul 1790, fragmente din moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian. Acesta a fost mare vrăjitor în Antiohia Pisidiei, dar cunoscând puterea lui Hristos, prin credinţa şi curăţia sufletească a fecioarei Iustina, s-a convertit la creştinism. A slujit ca preot şi episcop al Bisericii şi s-a învrednicit de cununa sfinţeniei, primind moarte martirică în cetatea Nicomidiei, la 2 octombrie 304, împreună cu fecioara Iustina şi cu dreptul Teoctist.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente