PS Varlaam Ploieșteanul îndeamnă să fim atenți la fiecare cuvânt pe care-l rostim și să evităm excesele

De Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a îndemnat în cadrul omiliei de la Catedrala Patriarhală să fim atenți la fiecare cuvânt pe care-l rostim și să evităm abuzul.

„Sărbătoarea de astăzi o trăim prin post aspru și interiorizare profundă gândindu-ne la crima îngrozitoare de acum 2 milenii”, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a explicat că Biserica ne îndeamnă în contextul reamintirii faptei odioase săvârșite de Irod prin jurământul față de Salomeea „să fim atenți la fiecare vorbă pe care o rostim căci la judecata cea din urmă vom răspunde pentru fiecare cuvânt”.

„Cuvântul duhovnicesc zidește, dar poate fi și ucigător când jignim și aducem acuzații pe nedrept”, a adăugat ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal a concluzionat că este necesară „întotdeauna sobrietatea cuvântului și evitarea oricărui exces”.

Sfântul Ioan înfiera nedreptățile cu un curaj extraordinar

Conflictul care a dus la uciderea Sfântului Ioan a fost alimentat de predicile categorice „prin care înfiera cu un curaj extraordinar toate nedreptățile din societatea vremii sale”, a menționat ierarhul.

Adeseori îi făcea pe farisei și pe cărturari pui de scorpii și de vipere, îi îndemna pe vameși să nu adauge nimic în plus la impozite, iar pe soldați îi sfătuia să se mulțumească cu solda lor și să nu învinuiască pe nedrept.

Toate aceste poziții ale Sfântului Ioan, a adăugat Preasfinția Sa, erau completate de observațiile pe care le făcea regelui Irod care despărțindu-se de soția legitimă s-a căsătorit cu soția fratelui său vitreg, Filip.

La insistențele Irodiadei, Sfântul Ioan a fost arestat și vreme de aproape un an a stat închis în temnița construită sub palatul lui Irod de la Macherus.

Data sărbătorii Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

În finalul omiliei, Episcopul vicar patriarhal a lămurit de ce Tăierea capului Sfântului Ioan se sărbătorește la finalul anului bisericesc.

Arestarea Sfântului Ioan a avut loc la începutul celui de-al doilea an al propovăduirii lui Hristos iar decapitarea a avut loc cu puțin timp înainte de Paștele Iudeilor, celebrat la data de 14 Nissan, primăvara.

Biserica a rânduit ca evenimentul să fie serbat la încheierea anului bisericesc.

„Rațiunea duhovnicească profundă pentru care părinții bisericii au hotărât aceasta a fost pentru a ne arăta că sfârșitul anului bisericesc (31 august) ne sugerează și sfârșitul umanității când Hristos va veni în slavă să judece lumea”, a menționat ierarhul.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente