PS Varlaam Ploieșteanul îl prezintă pe Sfântul Ierarh Nicolae ca „îndreptător al credinței și chip al blândețelor”

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală care deține din secolul 16 mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae.

În predica rostită la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a evidențiat virtuțile de care a dat dovadă Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae s-a născut în familia unor creștini evlavioși, Teofan și Nona, de la care a primit o educație deosebită.

„Ca participant la Sinodul I Ecumenic de la Niceea în 325, Sfântul Nicolae s-a arătat «îndreptător al credinței», remarcându-se printre părinții care, cu multă știință de carte, au apărat învățătura Bisericii cu privire la omenitatea deplină și la dumnezeirea deplină a Fiului lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

Unchiul Sfântului, Episcopul Nicolae din Mira Lichiei, a contribuit semnificativ la pregătirea duhovnicească a Sfântului Nicolae.

„Atunci când episcopul Nicolae a trecut la viața veșnică, locuitorii din Mira care cunoșteau viața aleasă și înalta spiritualitate a tânărului Nicolae, au cerut ca el să fie urmașul unchiului său”.

„Ca episcop, a păzit turma lui Hristos de ereticii care se străduiau să sfărâme unitatea Bisericii propovăduind învățături greșite; prin asta a fost un apărător al credinței”.

„A fost un om milostiv, de aceea troparul îl numește «chip al blândețelor», a făcut jertfe nemaipomenite pentru salvarea celor oropsiți, celor nedreptățiți. De aceea Dumnezeu l-a învrednicit ca din timpul vieții să săvârșească o mulțime de minuni”, e explicat ierarhul.

A salvat cele trei fete care erau amenințate cu decăderea morală din pricina sărăciei, a salvat tinerii din fața judecătorilor nedrepți, marinarii din furtuna de pe mare și pe mulți alții.

În Evanghelia citită la Sfânta Liturghie au fost prezentate Fericirile rostite de Mântuitorul Hristos în Predica de pe munte.

„Sfântul Nicolae și-a făcut din cele Nouă Fericiri un adevărat program de viață duhovnicească”, a spus ierarhul.

„A strălucit prin smerenie, a fost blând ajutând copiii și sărmanii, a plâns mult pentru păcatele acestei lumi, a însetat și a flămânzit pentru dreptatea lui Dumnezeu, a pătimit pentru numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a exemplificat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Pentru toate acestea, Sfântul Nicolae a primit de la Dumnezeu «plată multă în ceruri» care se manifestă prin minunile săvârșite prin cinstitele lui moaște”.

Ierarhul a încheiat predica prin transmiterea unui cuvânt de felicitare tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicolae.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Vezi și: Brâul Maicii Domnului a fost adus la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…