PS Varlaam Ploieşteanul: „Familia creştină are conştiinţa responsabilităţii creşterii copiilor în lumina Sf. Evanghelii ale Mântuitorului Iisus Hristos”

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit vineri, 9 septembrie 2016, în Protoieria Sector 2 Capitală. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Oborul Vechi care şi-a sărbătorit ocrotitorii: pe Sfinţii Ioachim şi Ana, informează Ziarul Lumina.

În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat, cu referire la viaţa Sfinţilor Ioachim şi Ana, că acolo unde Dumnezeu voieşte se biruiesc rânduielile firii.

Biserica îi sărbătoreşte în mod deosebit pe Sfinţii Ioachim şi Ana, după praznicul Naşterii Maicii Domnului, pentru rolul lor unic în istoria mântuirii neamului omenesc. Din pântecele preacurat al Fecioarei Maria, fiica părinţilor Ioachim şi Ana, se naşte ca om Fiul lui Dumnezeu, născut din eternitate din Tatăl, ca pe noi oamenii să ne mântuiască din interiorul naturii noastre umane căzute, asumate din trupul Prea­sfintei Fecioare Maria prin întrupare. Praznicul pomenirii Sfinţilor Ioachim şi Ana este unul de bucurie. Deşi au fost încercaţi în timpul vieţii de această suferinţă, aceea de a nu avea copii, s-au rugat insistent lui Dumnezeu ca să ridice de deasupra lor acest blestem. Şi cu toate că erau înaintaţi în vârstă, în urma rugăciunilor se petrece această minune a zămislirii Fecioarei Maria, arătând prin aceasta Dumnezeu că acolo unde El voieşte se biruiesc rânduielile firii, a subliniat Prea­sfinţia Sa.

De asemenea, Episcopul-vicar patriarhal a vorbit şi despre educaţia pe care părinţii sunt datori să le-o ofere copiilor.

Familia autentic creştină primeşte copiii ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu şi ca pe o prezenţă a cerului. Familia creştină are conştiinţa responsabilităţii creşterii copiilor în lumina Sfintelor Evanghelii ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trăim într-o societate din ce în ce mai dezbinată, într-o societate din ce în ce mai secularizată şi de aceea este o datorie sfântă a unui părinte (a unei mame sau a unui tată creştin) să-şi crească copiii în această nădejde sfântă pe care ne-o dă credinţa noastră în Dumnezeu. Mântuitorul spune despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii; cel care Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii» (Ioan 8, 12). Vedem că în această lume este nevoie de lumina aceasta duhovnicească, ce nu poate veni decât de la unicul izvor al luminii care este Dumnezeu. Dacă doriţi să oferiţi copiilor dumneavoastră o avere, cea mai importantă dintre ele este această comoară duhovnicească a credinţei, a nădejdii şi a iubirii creştine, virtuţi care îi dau omului puterea de a străbate cu bărbăţie duhovnicească toate încercările prin care este obligat să treacă în viaţă. Atât de important este locul Sfinţilor Ioachim şi Ana în istoria mântuirii noastre, încât nici o slujbă a Bisericii Ortodoxe nu se încheie fără a cere rugăciunile şi mijlocirile lor. Să avem la inimă permanent icoana acestor sfinţi, icoana luminoasă a familiei Maicii Domnului, mai ales în perioada aceasta în care familia tradiţională creştină şi românească se confruntă cu atâtea ispite, a evidenţiat Preasfinţia Sa.

La final, a fost săvârşită Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente