PS Varlaam Ploieşteanul: Dumnezeu cheamă la mântuire pe toţi oamenii

„Evanghelia ne arată că Dumnezeu cheamă la mântuire pe toţi oamenii, şi pe cei păcătoşi, şi pe cei drepţi”, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul la Catedrala Patriarhală în Duminica dinaintea Naşterii Domnului.

„Mântuitorul Iisus Hristos în activitatea Sa a arătat milostivirea Sa deopotrivă evreilor celor de un neam cu el, dar şi păgânilor sau străinilor”, a precizat Episcopul vicar patriarhal.

Genealogia Mântuitorului

„Zămislirea şi naşterea Mântuitorului sunt o lucrare a Preasfintei Treimi”, a subliniat ierarhul. El a adăugat că împărţirea Genealogiei Mântuitorului Hristos în 3 etape a câte 14 neamuri fiecare arată că lucrarea de mântuire este realizată de Dumnezeu cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

„Împărţirea în 14 neamuri a fiecărei perioade arată că lucrarea aceasta de mântuire este realizată la modul absolut, dumnezeiesc”.

„Cifra 7 sugerează perfecţiunea pe pământ, iar fiecare cifră de 14 neamuri reprezintă multiplu de 7, ceea ce arată că lucrarea aceasta a fost permanent cultivată în sânul poporului ales”, a mai spus el.

În Genealogia Mântuitorului sunt menţionate şi patru femei de alt neam.

„Femeile străine de neamul ales sunt menţionate în această genealogie, pentru că Sfântul Evanghelist Matei vrea să sublinieze încă de la început că la mântuirea realizată de Hristos prin zămislirea, întruparea, lucrarea, pătimirile, moartea, învierea şi înălţarea sa la ceruri sunt chemaţi nu numai urmaşii poporului ales, ci toate neamurile”.

„Menţionarea acestor femei arată că Hristos vine în lume ca să cheme la mântuire toate popoarele, şi pe cei drepţi, şi pe cei păcătoşi, pentru că El ca Fiu al lui Dumnezeu face să răsară soarele şi trimite ploaia şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”.

PS Varlaam Ploieşteanul a recomandat, la finalul predicii sale, să întrebuinţăm perioada celor câteva zile care ne-au rămas până la praznicul naşterii Domnului nostru Iisus Hristos pentru a ne pregăti duhovniceşte, pentru a ne curăţi sufletele, „făcându-le vrednice de sălăşluirea în ele a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente