PS Varlaam Ploieșteanul a sfințit biserica Spitalului „Victor Babeș” din Capitală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat sâmbătă slujba de sfințire a bisericii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, la finalul căreia Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre viața plină de smerenie a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, sărbătorit anual pe 9 noiembrie.

„Biserica a rânduit ca la ziua pomenirii sale, la Sfânta Liturghie, să se citească această Evanghelie, care ne prezintă un fragment din predica Mântuitorului de pe munte, și anume Fericirile”.

„Această Evanghelie se citește de obicei la slujbele pentru părinții cuvioși și maicile cuvioase, deoarece aceștia, în pustie, în peșteri sau în păduri, și-au făcut din aceste nouă Fericiri un adevărat program de viață și înălțare duhovnicească. Ei s-au străduit să cultive sărăcia cu duhul, bunătatea, harisma plânsului, răbdarea în suferințele îndurate pentru numele lui Hristos și curățirea inimii, pentru a ajunge la statura bărbatului desăvârșit, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, ținta fiecărui creștin”, a adăugat ierarhul.

Totodată, Preasfinția Sa a amintit că, deși Sfântul Ierarh Nectarie a fost episcop, el s-a preocupat de educația tinerilor, scriind multe manuale de teologie în diverse discipline.

„Sfântul Ierarh Nectarie, deși a fost un mare episcop și teolog, a elaborat numeroase manuale de teologie ca profesor de seminar și director, scriind cărți utile pentru cei care doresc să înțeleagă învățătura Bisericii, inclusiv despre revelarea lui Dumnezeu în viața noastră și despre cum putem să-L cunoaștem pe Dumnezeu”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Sfântul Nectarie, grabnic ajutător

Episcopul vicar patriarhal a vorbit, de asemenea, despre mijlocirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și despre modul în care Dumnezeu se descoperă în viața oamenilor.

„Ne aflăm într-un spital și sărbătorim astăzi un mare taumaturg, vindecător de cancer. Cancerul este o împrejurare deosebită a vieții în care cei mai mulți bolnavi, din disperare și lipsă de alte mijloace, apelează la sfinți și îl cheamă pe Dumnezeu în rugăciune. Astfel, ajung să-L cunoască pe Dumnezeu, să experimenteze bunătatea și iubirea Sa, precum și puterea Sa vindecătoare”.

„Sfântul Nectarie a scris despre modul în care Dumnezeu se descoperă în viața fiecăruia, despre roadele adevăratei și falsei cunoașteri, un subiect foarte actual în vremurile noastre, când, alături de lucruri cu adevărat valoroase, există și multe informații care pot confunda oamenii în căutarea lor spirituală”.

„Prin operele sale, traduse în mare parte în limba română, Sfântul Nectarie rămâne un sfânt important. Este bine să ne rugăm lui și să citim cărțile sale pentru a înțelege gândirea duhovnicească a unui om de o mare smerenie. Oricine citește viața sa detaliată poate fi profund impresionat”, a concluzionat ierarhul.

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit ordine, distincții și diplome binefăcătorilor lăcașului de cult din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Părintele Valentin‑Gabriel Mănăilă, preot de caritate la această capelă, a primit rangul de iconom‑stavrofor; prof. Petre Iacob Calistru și Marius Mihăiță au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni, iar Diploma omagială 2024 – „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, a fost oferită Elenei Tudor, Suzanei Tudor, arhitectului Adrian Luca, lui Christu Țârdei, Eugen Zestran și Gilbert Mihăiță Stoican.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Știri recente