PS Varlaam Ploieșteanul a hirotonit un diacon la Parohia Precupeții Noi, „o nouă speranță a unei lucrări sporite”

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a hirotonit duminică, 14 aprilie 2019, un diacon onorific pe seama Parohiei Precupeții Noi din Capitală, chiar în Biserica în care acesta urmează să slujească.

Despre noul părinte diacon Iulian Dumitrașcu, Preasfinția Sa a spus că reprezintă „o speranță a unei lucrări sporite într-o parohie care deja se distinge printr-o multitudine de lucrări duhovnicești și sociale”.

„Este o bucurie nu numai pentru parohia dumneavoastră, ci și pentru Biserica întreagă”, a afirmat ierarhul evidențiind faptul că există încă tineri care „nu numai că își doresc să devină diaconi și preoți în Biserica lui Hristos, dar așteaptă ani de zile până le vine rândul ca să primească și ei harul Duhului Sfânt în Taina Hirotoniei”, a spus ierarhul făcând referire la faptul că noul diacon este un absolvent mai vechi al Facultății de Teologie din București (promoția 2009).

După absolvirea studiilor superioare, Diac. Iulian Dumitrașcu a fost preocupat de transmiterea Binelui de știut în spațiul online, fiind unul dintre cei mai vechi membri ai echipei Agenției de știri Basilica (2010).

Hirotonia colegului nostru a avut loc în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam duminică în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” la invitația Preotului Paroh Marin Comănescu, Protoiereul Protopopiatului Sector 1 Capitală.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre anunțarea patimilor Mântuitorului prezentată în textul Evanghelic duminical (Marcu 10: 32-45), dar și despre Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca serbată în a 5-a duminică din Postul Mare.

„Îl vedem pe Mântuitorul decis să meargă și să pătimească pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a spus Preasfinția Sa amintind totodată că în acest context Mântuitorul a rostit cel mai aspru cuvânt din activitatea sa pământească.

„Sfântul Petru care era cel mai în vârstă și de obicei lua cuvântul în numele tuturor ucenicilor l-a tras deoparte pe Mântuitorul și i-a spus: «Doamne să ai grijă de tine ca să nu ți se întâmple ție una ca aceasta». Atunci Mântuitorul a adresat cel mai aspru cuvânt pe care l-a rostit în activitatea lui pământească: «Înapoia mea satană! Că nu cauți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor»”.

„Petru, prudent, fiind și în vârstă, îl roagă pe Domnul să aibă grijă ca nu cumva el într-adevăr să fie dat de mai-marii poporului în mâinile păgânilor și să fie ucis”, a explicat Preasfinția Sa.

„Aceasta este gândirea fiecărui om care are adânc înrădăcinat în el instinctul de conservare, care îl determină adeseori pe om să abandoneze principiile și valorile morale care de obicei îl conduc în viață: frica de moarte, îngrijorarea de a nu pierde cele din lumea aceasta. Însă Mântuitorul îl ocărăște pe Petru pentru faptul că el gândește ca și ceilalți oameni în privința aceasta”, a adăugat ierarhul.

În partea a doua a omiliei rostite la Precupeții Noi, Episcopul vicar a evidențiat viața Sf. Maria Egipteanca și a îndemnat la urmarea pildei sale de pocăință.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente