PS Varlaam: Mila lui Dumnezeu nelimitată este măsura cu care trebuie să iertăm greșelile fraților noștri

PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a îndemnat la iertarea celor ce ne greșesc și la iubirea de vrăjmași, conform învățăturilor desprinse din textul evanghelic rânduit în Duminica a unsprezecea după Rusalii.

Ierarhul a oficiat duminică, 20 august 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor de clerici, în prezența a sute de credincioși.

În contextul Parabolei datornicului nemilostiv, Preasfinția Sa a amintit îndemnul Mântuitorului de a ierta aproapelui nostru de șaptezeci de ori câte șapte, adică de 490 ori – un fapt imposibil, deoarece nimeni nu poate greși de atâtea ori într-o singură zi. Un alt lucru inimaginabil este datoria imensă a slujitorului nemilostiv – 10.000 talanți – adică 490 tone de aur.

Mântuitorul folosește această cifră ca să arate că mila lui Dumnezeu de a ierta păcatele oamenilor este nelimitată, infinită; iar această milă a Lui este modelul și măsura după care trebuie să ne orientăm noi, atunci când suntem chemați să iertăm greșelile fraților noștri, a subliniat PS Varlaam.

În continuare, PS Varlaam Ploieșteanul a oferit exemple de oameni sfinți care au înțeles acest îndemn al Mântuitorului de a ierta celor ce ne greșesc și de a iubi pe vrăjmași.

Patriarhul Iosif, fiul lui Iacov, în copilărie a fost vândut de frații săi unor negustori care mergeau în Egipt. Ulterior acesta nu numai că nu s-a răzbunat pe ei și i-a iertat, ci ajungând primul ministru al Egiptului, i-a salvat de la foamete și i-a primit să locuiască în Egipt.

De aceea, Iosif este un prototip al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a fost vândut de ucenicul Său Iuda, batjocorit și răstignit, dar s-a rugat pentru prigonitori către Părintele Său, spunând „Iartă-le lor că nu știu ce fac!”.

În rugăciunea Domnească, Mântuitorul ne învață că primirea iertării de la Dumnezeu este condiționată de modul în care iertăm și noi fraților noștri, a spus ierarhul.

Mai mult decât atât, Mântuitorul ne învață că nu trebuie doar să iertăm din inimă celor care ne greșesc, ci să-i iubim, să le facem bine și să ne rugăm pentru ei: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri” (Matei 5: 44).

Un alt exemplu de iertare și iubire de vrăjmași l-a oferit Preasfinția Sa prin amintirea celor care au suferit pentru credință în timpul regimului comunist.

În a doua jumătate a secolului trecut sute de mii de oameni, frați ai noștri creștini de toate confesiunile, au suferit în închisorile comuniste pentru credința lor creștină. Majoritatea au mărturisit că i-au iertat pe cei care le-au răpit câte 15-20 ani din viață și i-au transformat în ani de chinuri, de neajunsuri, de boală, de suferință, muncă extenuantă ș.a.

În a doua parte a predicii sale, PS Varlaam Ploieșteanul a avertizat asupra unei practici greșite a unor credincioși care se roagă lui Dumnezeu să-i pedepsească pe cei care i-au nedreptățit.

Nu de puține ori constatăm, și în pomelnicele pe care le primim la altar, că oameni care vin la Biserică și se consideră copii ai lui Dumnezeu se roagă pentru iertarea păcatelor lor, cer milă și ajutor de la Dumnezeu pentru ei și pentru copiii lor, dar rămânem surprinși și îndurerați că în același timp cer pedeapsă de la Dumnezeu pentru cei care i-au nedreptățit, i-au jignit, i-au lipsit de vreun folos material ori au greșit în vreun fel sau altul împotriva lor.

Aceasta este o realitate a naturii noastre căzute cu care trebuie să ne luptăm în fiecare zi, a adăugat ierarhul.

La final, Preasfinția Sa s-a rugat Bunului Dumnezeu să trimită harul Duhului Sfânt în inimile noastre, care să ne ajute în împlinirea poruncii evanghelice de a ierta din inimă greșiților noștri.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente