PS Varlaam la Denia Prohodului: Hristos moare pe crucea Golgotei ca prin moartea Sa să ne dăruiască arvuna învierii

„Pentru aceasta a venit în lume, ca să răscumpere din robia morții, a păcatului și a iadului, neamul omenesc. Această biruință nu putea fi dobândită decât prin moartea trupului Său omenesc. Hristos moare pe crucea Golgotei ca prin moartea Sa să ne dăruiască nouă arvuna învierii”, a spus vineri Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul la Denia Prohodului oficiată la Catedrala Patriarhală.

Procesiunea de la finalul Deniei Prohodului a fost făcută în afara bisericii pentru a arăta că „Iisus nu moare doar pentru neamul Său, pentru noul Israel, Biserica, noi, creștinii, fii Lui duhovnicești, ci El moare pentru toți oamenii deoarece dorește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”.

„Învierea este un dar exclusiv al lui Dumnezeu pe care îl face celor care cred în El, Îl iubesc și împlinesc voința Lui”.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a făcut o paralelă între procesiunea din seara aceasta și slujba învierii săvârșită în afara bisericii în noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Asemeni procesiunii de înmormântare din seara aceasta și mâine la miezul nopții, Învierea Domnului va fi proclamată tot în afara Bisericii pentru că la înviere sunt chemați toți oamenii de pe pământ”.

„Hristos, care s-a născut în peștera Betleemului este așezat și se odihnește de toată lucrarea Sa mântuitoare în inima pământului, în mormântul lui Iosif cel cu bun chip, ca să arate că El a venit să înnoiască întreaga creație”.

Preasfinția Sa a explicat că „nu întâmplător ziua odihnei trupului Său în mormânt este ziua de sâmbătă, a șaptea, ziua odihnei. Dumnezeu a creat lumea în șase zile, în cea de a șasea creând omul, iar în cea de a șaptea s-a odihnit de toate lucrurile Sale”.

„Încă de la zidire, Dumnezeu a făcut să înțelegem că ziua sâmbetei este ziua odihnei Fiului Său. El s-a odihnit de toată lucrarea de recreere, de reînnoire și rezidire duhovnicească a lumii prin Sfintele Sale Pătimiri, prin moartea și învierea Sa”.

Episcopul vicar patriarhal a încheiat predica sa cu îndemnul: „să îl rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne facă și pe noi părtași acestei jertfe și să ne dăruiască și nouă învierea așa cum a dăruit-o celor pe care i-a eliberat din temnița iadului”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente