PS Varlaam, îndemn către români din Paraclisul Catedralei Naționale: Să urmăm bărbăția duhovnicească a Sf. Andrei!

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit de hramul Catedralei Naționale în Paraclisul din apropierea acesteia și a transmis îndemnul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei ca părinte spiritual și de a urma bărbăția lui duhovnicească.

„Această sărbătoare este cu adevărat o sărbătoare de importanță națională pentru că sărbătorim pe părintele nostru cel duhovnicesc, cel care ne-a înfiat Tatălui prin lucrarea Duhului Sfânt”, a spus ierarhul sâmbătă la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).

PS Varlaam slujind în Paraclisul CMN de Sf. Andrei. ©Basilica.ro / Raluca Ene

„De la predicarea Evangheliei pe pământul țării noastre acum două mii de ani și până astăzi noi am avut o mulțime de învățători care ne-au predicat cuvântul adevărului: sfinți, ierarhi, preoți, călugări, învățători. Dar pe drept cuvânt noi trebuie să-l socotim părintele spiritual al poporului nostru pe Sfântul Apostol Andrei pentru că el este cel care a adus pe pământul cel bun al neamului nostru sămânța roditoare a cuvântului Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Preasfinția Sa a subliniat cinstirea și evlavia românilor față de Sf. Andrei care este ocrotitorul Catedralei Naționale, dar și a peste 1.800 de alte biserici. De asemenea, peste 800.000 de români poartă numele apostolului celui întâi chemat.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a amintit că numele grecesc „Andrei” înseamnă „bărbăție” și acest sfânt apostol a demonstrat bărbăție duhovnicească în misiunea sa și mai ales în momentul martiriului.

„Pomenirea lui de astăzi ne îndeamnă ca în lucrarea noastră duhovnicească, în mărturisirea credinței noastre în jurul nostru să dăm dovada bărbăției pe care a arătat-o el până la moartea martirică în timpul împăratului Nero în orașul Patras”.

„Să ne dăruiască bunul Dumnezeu pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, pace și bucurie, curajul și inspirația de a urma învățătura Evangheliei predicată de el, curajul și bărbăția în mărturisirea credinței noastre ortodoxe spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin”.

La slujba de la Paraclisul CMN a participat Patriarhul României care s-a adresat credincioșilor la final vorbind despre viitorul paraclis și despre spațiile subterane ale catedralei.

Fotografie de grup la finalul slujbei de Sf. Andrei. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Patriarhul Daniel a apreciat activitățile filantropice ale voluntarilor de la Paraclisul CMN și pentru că s-au remarcat mai ales prin Programul „Sănătate pentru sate” și prin alte campanii derulate în mediul rural, le-a acordat „Diploma omagială cu medalie a satului românesc”.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente