PS Varlaam îndeamnă să nu amânăm pocăinţa: Astăzi este momentul în care trebuie să ne schimbăm

„Astăzi este momentul în care putem şi trebuie să ne schimbăm”, a spus Episcopul vicar patriarhal în omilia duminicală rostită la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, atenţionând că nu trebuie să amânăm pocăinţa, ci schimbarea vieţii noastre trebuie să înceapă imediat ce conştientizăm starea păcatului.

Preasfinţia Sa a evidenţiat folosirea cu repetitivitate a cuvântului „astăzi” în pericopa evanghelică duminicală ce are în centru pocăinţa lui Zaheu Vameşul şi a precizat că acesta este momentul în care trebuie să începem schimbarea vieţii noastre în bine.

„Mântuitorul precizează că astăzi se face mântuire casei acesteia, după ce câteva clipe mai înainte tot El a spus lui Zaheu: Astăzi trebuie să rămân în casa ta. Astăzi este clipa lui Dumnezeu, iar pentru noi doar astăzi este momentul în care putem şi trebuie să ne schimbăm”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

De asemenea, Părintele Episcop a explicat că pocăinţa lui Zaheu s-a datorat întâlnirii cu Hristos şi a afirmat că noi ne întâlnim în fiecare zi cu Domnul în Biserică, având astfel oricând prilej de pocăinţă.

„Această întâlnire cu El ar trebui să fie de fiecare dată un moment al schimbării noastre, al transformării omului celui vechi, omul păcatului, într-un om construit prin rugăciune, prin osteneli, prin fapte bune până la a ajunge la chipul bărbatului desăvârşit: Hristos Domnul”, a spus Preasfinţia Sa.

Făcând o comparaţie cu perioada în care a trăit Zaheu Vameşul, Episcopul vicar Varlaam a explicat că noi avem la îndemână un dar oferit spre mântuirea noastră: Sfânta Împărtăşanie.

„Fiecăruia dintre noi i se oferă Liturghie de Liturghie prilejul fericit pe care l-a trăit Zaheu Vameşul de a-L întâlni şi a-L vedea pe Hristos”, a spus ierarhul care a atras atenţia că „nouă, mai mult decât atât, Hristos ne devine interior atunci când îL primim în trupul nostru prin Sfânta Împărătşanie”.

În acest sens, Preasfinţia Sa a explicat că „pocăinţa este schimbarea vieţii în Biserica ce poate să-ţi pună la dispoziţie mijloacele dobândirii mântuirii” şi a îndemnat „să ne cerem iertare că Hristos a fost lângă noi şi ieri şi alaltăieri, dar noi am trecut nepăsători”.

„Dar auzind ce s-a întâmplat astăzi cu Zaheu” a spus ierarhul, „astăzi să deschidem larg uşile sufletului nostru, ochii cei lăuntrici ca să-L vedem pe Hristos, să-L îmbrăţişăm şi să-L primim cu dragoste şi bucurie în inima noastră.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a hirotonit pe diaconul Codruţ Marian Toader preot pe seama paraclisului Catedralei Naţionale

Pr. Codruţ a slujit până acum în calitate de diacon la paraclisul de pe Dealul Arsenalului şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Administraţiei Patriarhale, fiind inspector eparhial.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente