PS Varlaam, în Sfântul Munte: În istoria Icoanei Prodromiţa vedem cum lucrarea lui Dumnezeu se împleteşte cu cea a oamenilor

„În istoria Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa vedem cum lucrarea lui Dumnezeu se împleteşte cu cea a oamenilor”, a afirmat luni PS Varlaam Ploieşteanul la Schitul românesc Prodromu.

De Sărbătoarea Icoanei Prodromiţa, Episcopul vicar patriarhal a oficiat atât Slujba Privegherii cât şi Sfânta Liturghie, la finalul cărora a rostit un cuvânt despre istoricul icoanei.

Preasfinția Sa a subliniat că, în urmă cu 159 de ani, ieroschimonahul Nifon, primul stareţ de la Prodromu, însoţit de Părintele Nectarie Ieroschimonahul, au mers la Iaşi, unde au stat mult timp pentru a căuta un pictor care să picteze icoana Maicii Domnului Prodromița.

Părintele Episcop vicar patriarhal a menţionat şi faptul că această icoană „a fost multiplicată în multe exemplare”.

„Un exemplar se află la Paraclisul Catedralei Naţionale din Bucureşti şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost cu adevărat inspirat atunci când a cerut să se facă această copie care să fie dusă acolo la începutul lucrărilor de la Catedrala Naţională”.

„Oricine s-a implicat în acest proiect a simţit prezenţa, lucrarea şi minunea Maicii Domnului. Stă în obligaţia noastră să o lăudăm, să o cinstim şi să ne închinăm Maicii Domnului”.

„Să o rugăm pe Maica Domnului să ne ajute să descoperim adâncimea şi dulceaţa cuvintelor lui Hristos din Sfânta Evanghelie, să ne dea înţelepciunea să o urmăm şi puterea să o împlinim, pe măsura fiecăruia dintre noi, în viaţa noastră”, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.

Preasfinţia Sa a transmis apoi un cuvânt de binecuvântare, felicitare şi apreciere, din partea Patriarhului Daniel, părintelui stareţ Arhim. Atanasie Prodromitul şi obştii Schitului Prodromu pentru lucrările efectuate în ultimii ani la aşezământul monahal, dar şi credincioşilor care au participat la slujbe de Sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa.

La sărbătoarea Schitului românesc Prodromu a slujit şi Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.

Foto credit: Daniel Cazan

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente