PS Varlaam: În istoria umanității, nicio persoană nu a fost mai cinstită și mai lăudată decât Maica Domnului

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit joi la hramul Mănăstirii Ghighiu din județul Prahova despre preaslăvirea adusă Maicii Domnului în Sfânta Scriptură și în istorie.

Amintind de Buna Vestire, Episcopul vicar patriarhal a subliniat faptul că Arhanghelul Gavriil „îi transmite Maicii Domnului, pe rând, vestea cea bună a întrupării lui Iisus și faptul că ea este subiectul alegerii Preasfintei Treimi”.

„Când aceasta întreabă cum va fi aceasta, de vreme ce nu știe de bărbat, deci este fecioară, Arhanghelul Gavriil îi descoperă dragostea Preasfintei Treimi pentru ea, din care se va întrupa Hristos”, a adăugat ierarhul.

De asemenea, Preasfinția Sa a afirmat că o parte dintre cântările îngerilor de la Betleem, de la momentul nașterii Mântuitorului, i se adresează și ei, și a amintit de reacția mamei Sfântului Ioan Botezătorul la întâlnirea cu Fecioara Maria, când i se închină acesteia și zice: „De unde mie cinstea aceasta, să vină la mine maica Domnului meu?”.

În același timp, Episcopul vicar patriarhal a amintit de episodul Nunții din Cana Galileii și de mijlocirea Maicii Domnului, la rugămintea căreia Mântuitorul a efectuat prima minune menționată.

Cea mai lăudată persoană din istoria umanității

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că „nicio persoană umană nu a fost mai cinstită și mai lăudată decât Maica Domnului în istoria întregii umanități”.

„Există zeci de mii de biserici și mănăstiri din toate meridianele pământului închinate Maicii Domnului.”

„Numele ei, Maria, este cel mai popular nume din lumea creștină. În cinstea ei se fac pelerinaje cu mii, zeci și sute de mii de credincioși”, a continuat ierarhul.

„S-au pictat în cinstea ei milioane de icoane. S-au sculptat opere de o frumusețe nepământeană. Au fost compuse atâtea cântări bisericești.”

Totodată, Preasfinția Sa a explicat că „nici unei alte persoane nu i-au fost închinate atâtea metafore cum sunt cele din slujbele noastre bisericești sau din foarte bogata poezie cultă, laică, închinată Maicii Domnului.”

Prin acestea, a afirmat în continuare ierarhul, se arată că prorocia Maicii Domnului: „Iată că de acum mă vor ferici toate neamurile” se îndeplinește constant.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente