PS Varlaam: Hristos Își arată iubirea celor pe care suferința nu i-a mutilat sufletește

Mântuitorul Iisus Hristos vine să ne îndrepte și să ne ridice pe toți, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, dar mai ales pe cei care, asemenea femeii gârbove din Evanghelie, nu s-au lăsat despărțiți de Dumnezeu la vreme de suferință. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să-i ridice și ei, la rândul lor, pe cei gârboviți de suferințe și lipsuri, arătându-le mila lui Hristos.

Hristos „arată iubirea Sa cu precădere față de cei pe care suferința nu i-a mutilat sufletește, ci continuă, cu răbdare și smerenie, să cultive credința în Dumnezeu și în iubirea Lui, nădejdea în vindecarea care va veni când va hotărî Dumnezeu”, a spus episcopul-vicar patriarhal.

În ciuda suferinței ei, iubirea a ținut-o pe femeia gârbovă în permanentă legătură cu Sinagoga, care era Biserica Legii celei Vechi. Prin răbdarea ei, ea a atras atenția Mântuitorului, Care a vindecat-o din proprie inițiativă.

„Evanghelia de astăzi ne cheamă să fim, asemenea Mântuitorului, solidari și compătimitori cu cei dintre noi care se află în suferință, în boală, în izolare și în diverse încercări ale vieții, mai ales în această perioadă în care ne pregătim să primim cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni-l face: pe unicul Său Fiu, Care vine pe pământ ca pe noi, oamenii de pe pământ, să ne ridice la ceruri, așa cum a ridicat această femeie aplecată spre pământ, dându-i sănătate, ca să poată privi din nou cerul, care este locuința noastră veșnică”, a subliniat ierarhul.

„În nimic nu ne putem asemăna mai mult cu Dumnezeu cel Milostiv și Iubitor de oameni decât în milostenia pe care noi, oamenii, o putem arăta semenilor noștri”, a adăugat el.

„Din ceea ce avem, să facem părtași și pe cei săraci, mai ales pe copii, care, în această perioadă, așteaptă și ei daruri. Cum vedem la televizor, sunt copii care nu au mai mâncat o ciocolată sau o prăjitură de ani de zile și nu au mai îmbrăcat o haină sau o încălțare nouă de ani de zile, din cauza sărăciei.”

„De aceea, bucuria pe care noi o putem face unora dintre acești frați mai mici ai lui Hristos, ai căror îngeri păzitori pururi văd fața lui Dumnezeu, această bucurie se va întoarce nouă nu doar în Ziua Judecății, ci și aici, pe pământ”, a continuat Preasfințitul Părintele Varlaam Ploieșteanul.

„Să intensificăm lucrarea aceasta milostivă, prin care ne străduim să ne asemănăm cu Dumnezeu. Și să urmăm în viața noastră virtuțile femeii gârbove din Evanghelia de astăzi: răbdarea, smerenia, nedespărțirea de Biserică, credința și multa rugăciune”, a încheiat ierarhul.

Episcopul-vicar patriarhal a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Vineri din Ploiești, unde, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a sfințit piatra de temelie a viitoarei capele a parohiei.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente