PS Varlaam despre taina Sfintei Treimi ca deplină comuniune în iubire infinită

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni, la sărbătoarea Sfintei Treimi, Sfânta Liturghie în Curtea Catedralei Patriarhale. În omilia sa, a vorbit despre taina Sfintei Treimi și modul în care aceasta se poate dezvălui oamenilor.

În cuvintele Sale, Mântuitorul ne dezvăluie relația Sa cu Tatăl ceresc ca pe o „legătură tainică de comuniune desăvârșită dintre El, Tatăl și Duhul Sfânt”.

Faptul că Mântuitorul spune că locuiește întru Tatăl și Tatăl întru El arată că „avem trei persoane care locuiesc una în alta, care se comunică una alteia, care se înconjoară într-o iubire infinită”, a explicat ierarhul.

„Taina lui Dumnezeu Tatăl, lui Dumnezeu Fiul și lui Dumnezeu Sfântul Duh ne-a fost predicată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Sigur că ea este mai presus de logica omenească, de rațiunea omenească”, a continuat el.

Ierarhul a mai subliniat că Mântuitorul S-a rugat ca și cei care cred în El să fie în aceeași comuniune de adevăr și iubire prezentă în Sânul Sfintei Treimi: „…ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei şi Tu întru Mine…” (Ioan 17, 22-23)

Taina Sfintei Treimi este de necuprins cu mintea, a spus Vicarul Patriarhal, dar au existat oameni care s-au învrednicit de această cunoaștere, care nu se realizează prin puterile omului, ci prin voința lui Dumnezeu.

„Sunt între creștini oameni care au progresat, care au ajuns în cunoașterea lui Dumnezeu pe trepte de nebănuit. în Biserica noastră avem trei sfinți care sunt numiți Teologi”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam, enumerându-i pe Sfântul Ioan Teologul, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Simeon Noul Teolog, dar și pe părintele Dumitru Stăniloae.

Celui din urmă, „pentru ostenelile lui, pentru smerenia lui, i s-a îngăduit să ajungă la o înălțime a cugetării duhovnicești cu privire la Dumnezeu ca puțini oameni din lumea aceasta”, a afirmat Vicarul Patriarhal.

El a subliniat că astfel de adevăruri, care sunt mai presus de rațiune și de studiul intelectual, se dăruiesc de către Dumnezeu celor curați cu inima.

„În procesul cunoașterii duhovnicești sunt necesare citirea Scripturii, citirea Sfinților Părinți, dar este nevoie de multă rugăciune și de curățirea inimii prin lacrimile pocăinței, prin spovedanie și mai ales prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului.”

„Când ne împărtășim, primim în noi lumina cea adevărată, lumina Preasfintei Treimi”, a spus ierarhul despre „darul ceresc, Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

„În această zi să ne rugăm ca Dumnezeu să ne învrednicească să pricepem fiecare după puterea credinței, a rugăciunii, a sufletului nostru, câte ceva din această taină de necuprins cu mintea”, a încheiat Vicarul Patriarhal cu referire la taina comuniunii de iubire a Sfintei Treimi.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente