PS Varlaam despre coslujirea clericilor din Sectorul 6 al Capitalei: „Este un moment de întărire a comuniunii şi dragostei noastre frăţeşti”

PS Varlaam

Cercul pastoral reunit al preoţilor din protopopiatul Sector 6 Capitală a debutat joi cu Sfânta Liturghie prezidată de PS Varlaam Ploieşteanul. În biserica Sf. Vineri din Drumul Taberei au slujit preoţii parohi şi au asistat toţi preoţii coslujitori din protopopiat. În omilia de la finalul slujbei, Preasfinţia Sa a evidenţiat importanţa coslujirii, despre care a spus că este „un moment de întărire a comuniunii, a dragostei noastre frăţeşti şi a colegialităţii”.

„Este un moment în care nădăjduim că Dumnezeu va spori prezenţa şi lucrarea harului Său în sufletele şi în inimile noastre, care va duce şi la sporirea lucrării noastre în parohiile care ne-au fost încredinţate, precum şi la bunăstarea duhovnicească a fiecăruia dintre noi”, a subliniat ierarhul.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam a explicat că atunci când un preot slujeşte la parohie atenţia lui trebuie să fie îndreptată în mai multe direcţii, însă astfel de momente constituie „un prilej minunat de a participa (la Sfânta Liturghie – n.r.) cu toată fiinţa, concentrarea, lepădare sine şi de grijile zilnice”.

Totodată, el a remarcat că împreuna slujire „are şi acest rol de a întări comuniunea frăţească a preoţilor din cadrul aceluiaşi protopopiat”.

„Sunt bucuros că părintele protoiereu Costel Burlacu este un tânăr care are mare grijă de aspectul acesta al întăririi frăţietăţii, prieteniei şi colaborării dintre preoţii protopopiatului pe care îl conduce. De asemenea, sunt bucuros să constat că din acest protopopiat fac parte şi câţiva iluştri profesori de la facultatea de Teologie din Bucureşti”, a remarcat ierarhul.

În Protoieria Sector 6 există 23 parohii şi Mănăstirea Chiajna. În omilia sa, PS Varlaam a punctat şi activităţile misionare din ultimii ani desfăşurate în cadrul protopopiatului şi a remarcat faptul că preoţii, de cele mai multe ori „lucrează mult şi discret”, potrivit îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos.

„Mănăstirea Chiajna a beneficiat în cei patru ani de lucruri extraordinare, a fost consolidată, tencuită, s-a adus electricitatea. De asemenea, a fost realizat sediul nou al protoierie. Este un protopopiat cu o dinamică cu totul aparte”, a subliniat ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal a atras atenţia că în societatea actuală activităţile roditoare ale clericilor sunt de cele mai multe ori ignorate, iar anumite greşeli sunt mediatizate în exces.

„Iată că se scrie atât de rar despre această lucrare edilitară de înfrumuseţare a bisericilor care are ca beneficiari, în primul rând, pe credincioşi. Se fac atâtea lucrări sociale, dar iată că nu sunt ochi pentru a aprecia şi evalua lucrarea aceasta foarte mare cu bani puţini, foarte bine chivernisiţi, însă dacă un preot face o greşeală toate televiziunile şi radiourile se întrec în a face cunoscută întâmplarea respectivă”, a spus Preasfinţia Sa.

Foto credit: Radu Mihai Constantin/Protoieria Sector 6 Capitală

Comentarii Facebook


Știri recente